"НЕКА ХРАНАТА БЪДЕ ВАШЕТО ЛЕКАРСТВО, И ЛЕКАРСТВОТО БЪДЕ ВАШАТА ХРАНА" ХИПОКРАТ

четвъртък, 15 февруари 2018 г.

ПИЛЕШКО ФИЛЕ "ЕЛЕНИНОТО"

ПИЛЕШКО ФИЛЕ "ЕЛЕНИНО"

По този начин вкъщи се пече месо много преди да се срещнем със зоната, разликата е, че сега го теглим преди да го изядем, и че преди печахме по често свинско и агнешко, сега печем по често пилешко филе.
Рецептата е елементарна, и тайната е в подправките, и предполагам всеки си има своя такава. Майка ми слага в една купа от всичко каквото имаме, а аз поръсвам и овалвам добре филетата, или каквото месо ще печем. Печем обикновено в голямата ми тенджера под налягане, колкото и странно да ви звучи, но да, и там може да се пече, ако знаеш как. Който няма, може да си пече в плик за печене, или просто в тавичка, или както си му е удобно.
Аз обръщам супена чиния с дъното нагоре в тенджерата, и редя филетата върху нея, така водата която пускат не ги овлажнява. След изсъскването им трябва от 10 до 20 минути, зависи колко е пълна тенджерата. На снимките печем три кг. филе, част оставям нарязано в хладилника за ядене,по-голямата замразявам, после ще вадя по малко. 
Така овкусено и изпечено, пилешкото филе има вкус на шунка , и чудесно замества купешките салами, прекрасно е на сандвич с кашкавал, или да си го хапнеш със салатка.
Моите подправки са:
сол - на килограм 1 с.л. розова сол, не много солена, червен пипер, чубрица, черен пипер, кимион, индийско орехче, бахар, дафинов лист и розмарин между филетата.










Няма коментари:

Публикуване на коментар