ПИЛЕШКО ФИЛЕ "ЕЛЕНИНО"
По този начин вкъщи се пече месо много преди да се срещнем със зоната, разликата е, че сега го теглим преди да го изядем, и че преди печахме по често свинско и агнешко, сега печем по често пилешко филе.
Рецептата е елементарна, и тайната е в подправките, и предполагам всеки си има своя такава. Майка ми слага в една купа от всичко каквото имаме, а аз поръсвам и овалвам добре филетата, или каквото месо ще печем. Печем обикновено в голямата ми тенджера под налягане, колкото и странно да ви звучи, но да, и там може да се пече, ако знаеш как. Който няма, може да си пече в плик за печене, или просто в тавичка, или както си му е удобно.
Аз обръщам супена чиния с дъното нагоре в тенджерата, и редя филетата върху нея, така водата която пускат не ги овлажнява. След изсъскването им трябва от 10 до 20 минути, зависи колко е пълна тенджерата. На снимките печем три кг. филе, част оставям нарязано в хладилника за ядене,по-голямата замразявам, после ще вадя по малко.
Така овкусено и изпечено, пилешкото филе има вкус на шунка , и чудесно замества купешките салами, прекрасно е на сандвич с кашкавал, или да си го хапнеш със салатка.
Моите подправки са:
сол - на килограм 1 с.л. розова сол, не много солена, червен пипер, чубрица, черен пипер, кимион, индийско орехче, бахар, дафинов лист и розмарин между филетата.
Няма коментари:
Публикуване на коментар