ПОДКВАСВАНЕ НА КИСЕЛО МЛЯКО
Преди месец си купихме закваска на ЕлБи, която е разкошна, но се подквасва на малко по различна температура, на пакетчето има инструкции. После от това мляко, си оставяме за подкваса, и вече подквасваме от него, като само прибавяме по 1/2 к.л. суха закваска, за подсилване на бактерията. И понеже майка ми се занимава с подквасването на млякото, си записвам метода, за да не се изгуби, нацелила го е много добре, и млякото става перфектно.
Свареното мляко оставяме да престои цяла нощ, за да му оберем каймака, и така да го обезмаслим поне малко. От каймака правим масло, което замразяваме, и после претопяваме.
На сутринта прибавяме към свареното мляко допълнителната суха закваска от 1/2 к.л. от ЕлБи и го загряваме до 42.6гр.
Предварително сме си приготвили пет пластмасови кутии ( от хубава пластмаса ) , във всяка сме сложили по една с.л. кисело мляко. Разливаме млякото по кутиите, разбъркваме добре, затваряме с капаците, и завиваме на топло за 4 часа.
Това е.
П.п. кутиите са закупени от Била, по литър е всяка, много хубаво се подквасва млякото в тях.
Няма коментари:
Публикуване на коментар