"НЕКА ХРАНАТА БЪДЕ ВАШЕТО ЛЕКАРСТВО, И ЛЕКАРСТВОТО БЪДЕ ВАШАТА ХРАНА" ХИПОКРАТ

неделя, 25 февруари 2018 г.

ЯБЪЛКОВ ЧИЙЗКЕЙК
12 БПВМ

белтъци 8бр.                              4 БП
извара 400гр.                             8 БП
ябълки 800гр.                            8 БВ
нахут накиснат 160гр.               4 БВ
орехи 12 бр.                               12 БМ
1бр. бакпулвер, 5-6 ванилии, малко лимонов сок, малко лимонова кора, малко канела, 9 с.л. кисело мляко

Разбих изварата с белтъците в булета до фина смес. Нахута, който е предварително накиснат за 24 часа във вода, и се мери след накисване, също разбих в булета, заедно с киселото мляко. Ябълката смлях на чопъра. 
Смесих добре всички съставки, и изсипах в голямата правоъгълна червена тава на делимано, която мазнах с малко ги. Фурната ми вече беше загряла на 220гр. Пекох около 45 минути, на най долното ниво на фурната, на горен и долен реотан, след като кейка се изпече, аз проверявам като го натисна с пръсти от горе - трябва да е твърдичък, го преместих горе, и превключих само на горен реотан, за да порозовее леко горната коричка. Не е желателно да се препича, за да не стане сух и трошлив, защото мисля , че ще бъде неприятен.
Оставих го да изстине добре преди да го разрежа. Доста се опасявах как ще е на сладост, защото бях забравила да му сложа стевия, но се оказа достатъчно сладък за моя вкус, затова и стевията не присъства в рецептата. Добре е да се сервира студен.
Сладкиша не е нищо особено, не е някакъв свръх страхотен сладкиш, но е приятно разнообразие, приготвя се сравнително лесно, съставките му се намират лесно, а моето семейство много го хареса, удобен е за из път :)
Ще го правя пак :)     







Няма коментари:

Публикуване на коментар