"НЕКА ХРАНАТА БЪДЕ ВАШЕТО ЛЕКАРСТВО, И ЛЕКАРСТВОТО БЪДЕ ВАШАТА ХРАНА" ХИПОКРАТ

понеделник, 5 февруари 2018 г.

ТУТМАНИК ЗА ГОСТИ
ВАРИАНТ ПЪРВИ
21 БПВМ

кори за баница                                    12 БВ
нахут накиснат 320гр.                          8 БВ 
кисело мляко 200гр.                           1 БПВ
яйца 3бр.                                               3 БП 
белтъци 4бр.                                         2 БП
сирене/извара                                      15 БП 
мазнина                                                12 БМ
сол, бакпулвер






ТУТМАНИК ЗА ГОСТИ
ВАРИАНТ ВТОРИ
18 БПВМ

кори за баница                                    12 БВ
нахут накиснат 200гр.                          5 БВ 
кисело мляко 200гр.                           1 БПВ
яйца/белтъци 2бр.                               2 БП
сирене/извара                                      15 БП 
мазнина                                                12 БМ
сол, бакпулвер

И за двата варианта технологията е една и съща. На втория вариант повече се усещат корите, но първия е по-малко червен :) Направих този тутманик, да се харесва и от не зонковци, но да може да се хапне и от зонковци, за цялото семейство , с един куршум повечко зайци, не знам дали съм успяла :) на моите гости им хареса :)
Корите които ползвах са от Лидъл, марка Родна стряха, една кора е 2 БВ, 6 кори - 12 БВ. Нахута е предварително накиснат във вода за 24 часа, мери се след като се е накиснал и набъбнал. Ползвам и яйца, и белтъци, защото когато има и яйца, тутманика става по вкусен, също ползвам и сирене, и извара, 50 на 50. За мазнина ползвах претопено масло, отделям си в купичка 4 ч.л. и от тях мажа корите. 
    Включих фурната да загрява на най силно. Нахута смлях в булета, заедно с млякото и яйцата/белтъците. В претеглена купа смесих смления нахут, бакпулвера, натроших на ситно сиренето, добавих изварата и солта. Разстлах корите. Претеглих сместа, и разделих на шест. Намазах с мазнина тавата в която ще пека тутманика. Приготвих си купичка, в която да си претеглям от сместа, и която ще ръся върху всяка кора. Ръсенето и завиването на корите, трябва да се прави бързо, защото се навлажняват и се разпадат. 
Отделих си шестте кори, и започнах, претеглям си смес, мацвам с масло кората, ръся по цялата кора от сместа, навивам на руло, после на охлювче, поставям в центъра на тавата, следващата около нея, и така, докато не запълня тавата. Както си се прави вита баница, нищо сложно, просто плънката е повече. Разтича се, и понякога някоя кора се разпада, в тавата също се разстилат малко, сбутвам ги смело, нищо им няма, нагъчквам ги да ги събера, и да се скъса, изсипе плънка или друг фал, не е от значение, всичко се пече.  Пека в загрялата вече фурна, около 25 минути. Като го пипнете отгоре, трябва да е твърдичък.  
  









Няма коментари:

Публикуване на коментар