ПРАЗЕНИК С КАЙМА
12 БПВМ
праз 300гр. 3 БВ
кисело мляко 100гр. 1/2 БВ 1/2 БП
нахут суров накиснат 340гр. 8и1/2 БВ
белтъци 4 бр. 2 БП
кашкавал 90гр. 3 БП
кайма дом. 180гр./куп.250гр. 6 БП
ги 3ч.л. 9 БМ
сусам 3ч.л. 3 БМ
Бакпулвер, сол, подправки на вкус.
Нахута е предварително накиснат за 24 часа във вода, мери се след накисване.
Праза се задушава в маслото, като след като се позадуши малко, към него се прибавя и каймата. Добре е каймата да се раздроби добре, за да се разпредели правилно. Овкусяват се с подправки още в началото на задушаването.
Нахута смила в булета, заедно с киселото мляко и белтъците. Смесвам нахута с каймата и праза, добре е праза и каймата да са поизстинали, прибавям бакпулвера, доувкусявам, и изсипвам тестото в намаслена тава. Поръсвам със сусама. Пека в предварително загрята фурна, на 270гр. за около 25 минути. Избрах по голяма тава, за да стане по тънка питата, което е важно, защото заради праза остава леко влажна. Режа на дванадесет парчета, всяко парче е 1 БПВМ.
Няма коментари:
Публикуване на коментар