"НЕКА ХРАНАТА БЪДЕ ВАШЕТО ЛЕКАРСТВО, И ЛЕКАРСТВОТО БЪДЕ ВАШАТА ХРАНА" ХИПОКРАТ

неделя, 11 февруари 2018 г.

ПРАЗЕНИК С КАЙМА
12 БПВМ

праз 300гр.                                           3 БВ
кисело мляко 100гр.                       1/2 БВ 1/2 БП
нахут суров накиснат 340гр.             8и1/2 БВ
белтъци 4 бр.                                                 2 БП
кашкавал 90гр.                                              3 БП
кайма дом. 180гр./куп.250гр.                       6 БП
ги 3ч.л.                                                   9 БМ
сусам 3ч.л.                                             3 БМ
Бакпулвер, сол, подправки на вкус.

Нахута е предварително накиснат за 24 часа във вода, мери се след накисване. 
Праза се задушава в маслото, като след като се позадуши малко, към него се прибавя и каймата. Добре е каймата да се раздроби добре, за да се разпредели правилно. Овкусяват се с подправки още в началото на задушаването. 
Нахута смила в булета, заедно с киселото мляко и белтъците. Смесвам нахута с каймата и праза, добре е праза и каймата да са поизстинали, прибавям бакпулвера, доувкусявам, и изсипвам тестото в намаслена тава. Поръсвам със сусама. Пека в предварително загрята фурна, на 270гр. за около 25 минути. Избрах по голяма тава, за да стане по тънка питата, което е важно, защото заради праза остава леко влажна. Режа на дванадесет парчета, всяко парче е 1 БПВМ.  




         

Няма коментари:

Публикуване на коментар