"НЕКА ХРАНАТА БЪДЕ ВАШЕТО ЛЕКАРСТВО, И ЛЕКАРСТВОТО БЪДЕ ВАШАТА ХРАНА" ХИПОКРАТ

вторник, 20 февруари 2018 г.

ОВЕС
14гр. за БВ

Един доста емблематичен зонов продук.  
Препоръчителната доза е 9-15 блока седмично, защо е полезен, и защо има ограничение, ще научите в книгите на Бари Сиърс, или в сайта 
vzonata.com 
Когато избирате какъв овес да купите, обърнете внимание, дали е белен, защото се продава и не белен овес, който се ползва за покълване, и е заедно с една много твърда и неприятна люспа. На някои пакети си пише, на други не. Добре е да го прегледате за камъчета и боклучета, също както правите с ориза, преди да го ползвате.
Варя овеса по много лесен метод, който научих във форума на сайта, за съжаление вече не помня от кого, за да му благодаря още един път.
Първо накисвам овеса за 24 часа, като му сменям водата няколко пъти. Обикновено накисвам дозата за седмицата. Слагам го в тенджерка с вода, да го покрие и малко от горе, на око, не меря, и го оставям да заври. В момента в който заври, изключвам котлона и затварям тенджерката с капак. Когато изстине и поеме водата, или част от нея, ако се налага доливам още вода, и включвам котлона пак, като оставям овеса пак да заври, и пак изключвам. Ако не поеме всичката вода, го прецеждам през цедка, иначе става лигав.

Сварения овес деля на вложените блокове, и така определям колко грама ще бъде за БВ. Всеки път грамажа може да е различен, зависи от това колко вода е поел. 
Така сварения овес съхранявам в хладилника, също може да се замрази. 
От този варен овес, си прибавям към вече готови супи, различни ястия, например към гювеч, лятна доматена яхнийка с пипер и лук, към зеленчуци, правя десерти - два блока  овес, блок сладко, тахан и десерта е готов, а малкия размер на блока му е много удобен за намаляне на обема на порциите, особено за мъжете. Това че си подхожда с почти всяко ястие, го прави универсален помощник на зоновата домакиня.  




    А ето и предложение за овесено ризото с бульон. Бульона придава много приятен вкус на овеса, и така той става много по вкусен.
ОВЕСЕНО РИЗОТО С БУЛЬОН

Овес 14гр. за 1 БВ
бульон домашен, червен пипер, черен пипер, куркума, връзка пресен лук, магданоз, джоджен.

Вкъщи сме трима зоНбита, и аз приготвям седмичната доза овес на един път, под формата на ризото. Така ни е най удобно, и най вкусно. Така приготвения овес ползвам по блокче като гарнитура към обеди и вечери, прибавям го към супи, или към готвени ястия, чудесен е и със задушени зеленчуци, опции много, особено като е готов сготвен - винаги ти е под ръка.
Накисвам във вода колкото блока овес съм решила да готвя за 24 часа, тази седмица направих направо 30 блока, за всеки по десет. Добре е водата да се сменя понякога.
Накиснатия овес слагам в чиста вода на котлона до завиране, в момента в който водата заври, изключвам котлона. Оставям го за няколко часа, за да поеме от водата, и пак го включвам да заври, ако се налага доливам вода. Понякога, от горе се образува слой нишесте, аз го обирам и изхвърлям. След второто завиране, пак го оставям да поеме от водата, ако остане вода, която не е поел, я прецеждам и изхвърлям.
След като овеса е готов, измивам и нарязвам зеления лук и магданоза. Задушавам ги малко с бульон, и заедно с подправките. На 30 блока овес, слагам 1 ч.л. червен пипер, и по 1 к.л. чер.пипер и куркума, и около 1 с.л. джоджен. Когато се задушат, прибавям овеса, разбърквам, и започвам да добавям от бульона, който трябва да е горещ. Оставям да поври около десетина минути, и изключвам котлона. Ако се налага, доливам бульон. Правя ризотото доста рядко, защото след като изстине и постои в хладилника се сгъстява. Първите порции са редички, и се ядат с лъжица, но на следващия ден е много гъст.  Обикновено един блок излиза около 70гр. 
С агнешки бульон прилича на дроб сърма, много е вкусно ако се добави малко дреболийка, достатъчно е да е колкото орех. Правила съм и с пилешки, и с пуешки бульони, много е вкусно :)     

Няма коментари:

Публикуване на коментар