"НЕКА ХРАНАТА БЪДЕ ВАШЕТО ЛЕКАРСТВО, И ЛЕКАРСТВОТО БЪДЕ ВАШАТА ХРАНА" ХИПОКРАТ

сряда, 14 декември 2016 г.

ОВЕСЕНА КАША "МАЯ"

6 БПВ


У дома никога кашите не са били на почит, и тази сутрин след като прочетох рецептата на Мая, реших да пробвам с доста голяма доза скептицизъм :) но трябва да призная - влюбена съм в тази каша :) Рецептата е простичка и лесна, но дава възможност на фантазията ви да сътвори от едно обикновено ястие много различни варианти. 
За да си я направите, ще ви трябват:
овесени трици 4 блока                                 4 БВ
прясно мляко 440мл.                          2 БП  2 БВ
белтъци 2 бр.                                       1 БП
извара или сирене 3 блока                 3 БП

      Отделете белтъците в купичка и ги разбийте с вилица и щипка сол. Подгответе си и сиренето или изварата. Пригответе си кана с вода и бъркалка. 
      В подходящ съд изсипете прясното мляко и триците, разбъркайте, и сложете на котлона да заври, като наблюдавате и разбърквате от време на време. След като сместа заври, прибавете белтъците, разбъркайте интензивно, намалете огъня до умерен и оставете да покъкри няколко  минути. Аз не спирах да разбърквам лекичко, за да не загори. Доливах по малко вода, за да не се сгъсти прекалено. Изключете котлона, затворете с капак, и оставете десетина минути да се задушава. В рецепта Мая слага изварата в кашата заедно с белтъците. Аз обаче ползвах сирене, и го сложих след като разпределих кашата по купичките. Разпределих кашата в три купички, и поръсих с по един блок натрошено сирене.
Толкова ми хареса, след като я опитах, че половината си я хапнах чиста, после капнах малко стевия - страхотно, опитах подправена с лют пипер, зехтин и риган - супер :) другия път ще нарежа ябълка - страхотно е, че всеки може да я овкуси по свой вкус. Ще я приготвям поне един път седмично :) Да ви е сладко !!!  





Няма коментари:

Публикуване на коментар