"НЕКА ХРАНАТА БЪДЕ ВАШЕТО ЛЕКАРСТВО, И ЛЕКАРСТВОТО БЪДЕ ВАШАТА ХРАНА" ХИПОКРАТ

събота, 3 декември 2016 г.

ЛАЗАНЯ ОТ ТИКВИЧКИ И ПАТЛАДЖАН

9 БПВ


Тиквички 900гр.                      3и1/2В
патладжан 600гр.                      2 В
кайма 180гр.                              6 П
моцарела лайт 70гр.                  2 П
домати пресни 500гр.                2 В
брашно от ечемик 7гр.                1/2 В
прясно мляко 220ми.                1П 1В 

Тиквичките и патладжаните режа на филии и пека на тиган. Не трябва да се препичат, защото ще се обработват още, оставете ги хрупкави. Патладжана беля, тиквичките не. Не ги осолявам.
Каймата овкусявам със сол, чубрица, кимион, черен пипер, червен пипер, индийско орехче, бахар и запържвам без мазнина в не залепващ тиган. След като поизстине я смилам още един път с чопър, така не се притеснявам че има едри парчета.
Доматите режа на малки кубчета и ги задушавам. Подправям ги с чубрица и магданоз.
От прясното мляко, пилешки бульон и брашното правя бешамел.
Тавата ми е 
Смесвам половината бешамел с доматите, и деля на три.
Редя половината от тиквичките, заливам със 1/3 от доматите, редя  половината патладжан, заливам с 1/3 от доматите, поръсвам с каймата, редя тиквичките, 1/3 от доматите, редя останалия патладжан, заливам с бешамела и запичам във фурната за десетина минути. Вадя, настъргвам моцарелата и връщам в изключената вече фурна за още 5 минути.
Преди да я нарежа я чакам да изстине малко, а студена също е разкошна :)







Няма коментари:

Публикуване на коментар