"НЕКА ХРАНАТА БЪДЕ ВАШЕТО ЛЕКАРСТВО, И ЛЕКАРСТВОТО БЪДЕ ВАШАТА ХРАНА" ХИПОКРАТ

неделя, 11 декември 2016 г.

САРМИ СЪС ЗЕЛЕВИ ЛИСТА

6 БРОЯ, ВСЯКА Е 1 БПВМ



кисело зеле на листа 300гр.                                                3 бв 
лук стар 65гр                                                                       1/2 бв
домати 120гр                                                                       1/2 бв
кайма домашна не мазна 210гр (купешка 300гр.)           7 бп
овес или ечемик полусварен 3 блока                                  3 бв
сол, черен пипер, червен пипер, кимион, чубрица, риган, лют червен пипер.
За да се получат сърмите, слагам блок повече, надявам се един блок, разпределен на шест, да не оказва влияние, но го имайте предвид ако решите да ползвате моята рецепта.
Леко сварявам зърното. Лука и доматите режа на ситно с чопър, смесвам с каймата и зърното, и овкусявам с подправките. Тегля цялата сместа, и деля на шест топчета.
За една сърма взимам лист 50-ина грамов. Ако е много голям го изрязвам, ако са малки ги снаждам. Завивам си сърмите и ги редя в тенджерка. Покривам ги с няколко листа за да се задушат, поръсвам листите с червен пипер и чубрица, и две лъжички масло от авокадо, притискам ги с чиния, обърната с дъното нагоре, наливам зелева чорба, може да се разреди с вода ако е много кисела и солена, и слагам на котлона да къкрят.
От бульона правя сос:
в изстиналия бульон слагам два белтъка, 14 гр. ечемичено брашно и две супени лъжици кисело мляко. Бъркам с бъркалка интензивно (може и с миксер) , включвам да заври , като бъркам постоянно. В моя случай се наложи да доливам вода, защото соса много се сгъсти. Подправки си има от варенето на сърмите. Този сос не го броя, защото става доста като количество, и не го употребявам всичкия за едно хранене, слагам по черпаче за вкус. От него слагам и на чушките с кайма, защото винаги когато правим сърми , правим и пълнени чушки с кайма :)
За по лесно могат да се направят мързеливи сърми, като зелето се накълца, и така се избегне навиването.













Няма коментари:

Публикуване на коментар