"НЕКА ХРАНАТА БЪДЕ ВАШЕТО ЛЕКАРСТВО, И ЛЕКАРСТВОТО БЪДЕ ВАШАТА ХРАНА" ХИПОКРАТ

сряда, 4 октомври 2017 г.

ЛЮТИТЕ ЧУШЛЕТА ТУРШИЯ НА МИЧЕТО

( Мичето диктува )
Правя ги за първи път, и не съм сигурна дали рецептата е сполучлива!
Пълня буркана с чушлета с изрязани дръжки, за да видя колко ще събере, изсипвам ги обратно и ги измивам. Измитите чушлета слагам за няколко часа във варова вода. За тези които не знаят, тя се прави така - шепа гасена вар, се слага в няколко литра вода, според това колко ви трябва, разбърква се добре, и се оставя да се утаи, после внимателно се прелива избистрената вода, тя всъщност е варовата вода, и в нея ще сложим чушките да поседят, за да си останат твърди и хрупкави, поне такава е идеята :) Утайката не се хвърля, връща се при другата вар. Имам бурканче с няколко пръста вар, което винаги е пълно с вода. Там си връщам остатъка за следващо ползване, например за сладко от сини сливи :)   След няколко часа, вадя чушките, изплаквам ги обилно с вода, и ги надупчвам на няколко места с дебела игла, връщам ги в буркана, напълвам го с вода, изсипвам я в съд, с който мога да премеря колко литра е ( слагайте малко повече вода за резерва ), за да мога да направя саламурата. Саламурата е съвсем обикновена, същата рецепта като за кисело зеле - на 10л. вода 400гр. едра сол ( препоръчвам ви да ползвате българска едра морска сол ) Разбърквам добре, докато солта се разтопи, и заливам чушлетата, затварям с капачката и оставям да втасват. 
Това е :) ще ги опитаме след две-три седмици :)


   




Няма коментари:

Публикуване на коментар