"НЕКА ХРАНАТА БЪДЕ ВАШЕТО ЛЕКАРСТВО, И ЛЕКАРСТВОТО БЪДЕ ВАШАТА ХРАНА" ХИПОКРАТ

неделя, 1 октомври 2017 г.

ХЛЯБ ОТ НАХУТ
15 БВ
НАЙ-СПОЛУЧЛИВИЯ МИ ХЛЯБ ОТ НАХУТ

нахут суров накиснат 600гр.             15 БВ
кисело мляко 210гр, 2 белтъка, 30мл вода, сол, бакпулвер 1 пак, 2с.л. оцет, 1ч.л. хлебна сода

Всичко се пасира добре. Аз използвам нутрибулет, но става и с пасатор, и с блендер. Не слагайте хлебната сода и бакпулвера в уредите, защото при отваряне пръскат, или отваряйте бавно и внимателно.
Пека хляба в продълговата форма за кекс, метална, с дъно 27см, с хартия за печене, в загрята фурна , на наи-долното ниво, на 270гр, за 30мин, после изключвам фурната и оставям хляба вътре още десет минути при затворена врата. Изпича се идеално. Оставям да изстине добре, тегля го, и деля на 15, за да получа колко е един блок въглехидрат, досега винаги е излизал 50-52гр. за БВ. Режа го с остър нож на много тънки филийки, и си меря колкото блока ми трябват. Обикновено го ползвам за сутрешни сандвичи, 4-5 филийки излизат два блока, с три блока кашкавал, салам или шунка, и един блок домати, се получава разкошна закуска.   

Версията на Маня за 12 БВ:
нахут накиснат 480гр
белтък 2 бр
200гр кисело мляко
сол, бакпулвер 1с.л. пълна, 1ч.л. сода, 2 с.л. оцет, 30-40 мл вода
Пече се 30мин. на 250гр. и се оставя още 10-15 мин. на изключена фурна, на най-ниското ниво на фурната, в мятална форма.









Няма коментари:

Публикуване на коментар