"НЕКА ХРАНАТА БЪДЕ ВАШЕТО ЛЕКАРСТВО, И ЛЕКАРСТВОТО БЪДЕ ВАШАТА ХРАНА" ХИПОКРАТ

четвъртък, 26 октомври 2017 г.

ВАРИАЦИЯ НА ЧИЙЗ КЕЙК "АНАСТЕЙША"
12 БПВМ




        Оригиналната рецепта е на Мария Анастасова, много лесен и много вкусен сладкиш, един от най-добрите зонови сладкиши!

Блата 
накиснат нахут 80гр.                 2 БВ
тиква 280гр.                                2 БВ
белтъци 8бр                                4 БП
бакпулвер, щипка сол, 1 к.л стевия лукс течна, 6 пакетчета ванилия, на върха на лъжичката канела или подправка за тиквен пай
Първо смилам тиквата с белтъците в булета, после прибавям нахута, аха аха да се препълни булета, но се справи :) нахута се мери след като сух суров нахут сте накиснали във вода за 24 часа, не слагайте бакпулвера в булета! 
Пече се в добре загряла фурна, на 250гр. около 20 минути.



За крема:
100мл. прясно мляко          1/2 БВП
100гр. кисело мляко           1/2 БВП
извара 225гр.                             4 БП
мед/агаве                                    4 БВ
протеин на прах                        2 БП
желатин 10гр.                            1 БП
малини/къпини/горски плод    3 БВ
три пакетчета ванилия, стевия на вкус

Разбих млеката с изварата, протеина, ванилията  и агавето много добре в нутрибулета. Трябва да се получи гладък крем. Желатина разтворих в студена вода, и после загрях добре в микровълновата, като внимавах да не заври. Към крема прибавих къпините, моите са замразени, не ги размразявах, и желатина, и разбърках добре, доувкосих със стевия, като правя вкуса да е по сладък, защото плодовете отнемат малко след време.
Крема се получава рядък, затова имате два варианта да залеете блата, единия е с пръстен, другия е по мързелив, направо в тавата , като мен :) Залях блата, като внимавах къпините да останат върху него, и сложих тавата в хладилника.след няколко часа извадих и полях с осем лъжички лешников тахан, подсладен с няколко капки стевия лукс течна. Внимавайте много, тахана не търпи много стевия, достатъчни са само няколко капки за едно бурканче.



Няма коментари:

Публикуване на коментар