ВАРИАЦИЯ НА ЧИЙЗ КЕЙК "АНАСТЕЙША"
12 БПВМ
Оригиналната рецепта е на Мария Анастасова, много лесен и много вкусен сладкиш, един от най-добрите зонови сладкиши!
Блата
накиснат нахут 80гр. 2 БВ
тиква 280гр. 2 БВ
белтъци 8бр 4 БП
бакпулвер, щипка сол, 1 к.л стевия лукс течна, 6 пакетчета ванилия, на върха на лъжичката канела или подправка за тиквен пай
Първо смилам тиквата с белтъците в булета, после прибавям нахута, аха аха да се препълни булета, но се справи :) нахута се мери след като сух суров нахут сте накиснали във вода за 24 часа, не слагайте бакпулвера в булета!
Пече се в добре загряла фурна, на 250гр. около 20 минути.
За крема:
100мл. прясно мляко 1/2 БВП
100гр. кисело мляко 1/2 БВП
извара 225гр. 4 БП
мед/агаве 4 БВ
протеин на прах 2 БП
желатин 10гр. 1 БП
малини/къпини/горски плод 3 БВ
три пакетчета ванилия, стевия на вкус
Разбих млеката с изварата, протеина, ванилията и агавето много добре в нутрибулета. Трябва да се получи гладък крем. Желатина разтворих в студена вода, и после загрях добре в микровълновата, като внимавах да не заври. Към крема прибавих къпините, моите са замразени, не ги размразявах, и желатина, и разбърках добре, доувкосих със стевия, като правя вкуса да е по сладък, защото плодовете отнемат малко след време.
Крема се получава рядък, затова имате два варианта да залеете блата, единия е с пръстен, другия е по мързелив, направо в тавата , като мен :) Залях блата, като внимавах къпините да останат върху него, и сложих тавата в хладилника.след няколко часа извадих и полях с осем лъжички лешников тахан, подсладен с няколко капки стевия лукс течна. Внимавайте много, тахана не търпи много стевия, достатъчни са само няколко капки за едно бурканче.
Няма коментари:
Публикуване на коментар