"НЕКА ХРАНАТА БЪДЕ ВАШЕТО ЛЕКАРСТВО, И ЛЕКАРСТВОТО БЪДЕ ВАШАТА ХРАНА" ХИПОКРАТ

събота, 7 октомври 2017 г.

Зелник

"ЗЕЛЬНИК"
12 БПВМ

Зельник е диалектна дума, употребява се в родния край на майка ми, и означава баница със спанак.
спанак 500гр.                               0.5 БВ
нахут суров накиснат 360гр.         9 БВ
кисело мляко 210гр.                    1 БПВ
белтъци 5бр.                                2,5 БП
пресен пипер 120гр.                    0.5 БВ
морков пресен 80гр.                       1 БВ
кашкавал 90гр                                3 БП
сирене 275гр.                               5,5 БП
гхи 4 ч.л.                                       12 БМ
Бакпулвер, 1к.л. хлебна сода, 1 с.л. оцет, сол, лют червен пипер по желание. Никакви други подправки не се слагат, защото ще заприлича на манджа.
Нахута се накисва във вода за поне 12 часа. Имайте предвид, че увеличава почти двойно грамажа си. Смила се заедно с белтъците и киселото мляко в нутрибулет, блендер или пасатор. С чопър също става, но трябва да се прави на по - малки порции.
Спанака се мие и подсушава, и се реже на едро.
Моркова и чушката се режат с чопъра за по бързо и лесно :) кашкавала също, сиренето се троши на ситно.
Всички съставки се смесват добре.
Изсипах в намаслената тава, 28см дъно, оформих с ръка, защото е доста рошаво тестото заради спанака, и пекох на 250гр, тридесет минути, и оставих във фурната още петнадесет на изключена фурна. Извадих тавата, и изчаках пет минути да се отлепи питата. Обърнах върху метална решетка, с дъното нагоре, питата е доста сочна, затова не се опитвам да я обръщам преди да е поизстинала.
След като изстине до степен да мога да обърна, режа на дванадесет парчета.
Препечена по края, сочна в средата, и много, много вкусна :)




   

Няма коментари:

Публикуване на коментар