"НЕКА ХРАНАТА БЪДЕ ВАШЕТО ЛЕКАРСТВО, И ЛЕКАРСТВОТО БЪДЕ ВАШАТА ХРАНА" ХИПОКРАТ

неделя, 1 октомври 2017 г.

 ТОРТА "ЕСЕН"
18 БПВМ- 16 ПАРЧЕТА

За блата:
тиква 560гр.                     4 БВ
ябълка 200                        2 БВ 
нахут 240гр.                      6 БВ
четири белтъка                 2 БП
1с.л. мед                            2 БВ
Бакпулвер, кисело мляко 100гр, щипка сол, 1 препълнена к.л. подправка за тиквен пай (канела върши същата работа) 2ч.л. стевия лукс течна. 
Сложих 120гр. нахут да се кисне във вода от предния ден, на следващия вече е 240гр. Смлях го заедно с белтъците, киселото мляко и водата в нутрибулета (с блендер или пасатор също става). Тиквата и ябълката смлях с чопър. Смесих добре всички съставки, и разделих на две. Изсипах едната част в намаслената тавичка и изпекох, после другата. Тавичката ми е с дъно 28см. Пекох на 250гр. в загрята фурна 20мин. Внимателно обърнах всеки блат върху решетка, за да може да изстива, и да не овлажнява допълнително, трябва да се внимава, защото е мек, и може лесно да се счупи (ръцете задължително с ръкавици). Не се мъчете да го обръщате с дъното надолу, това не е важно.
Не бързайте да вадите блата от тавата, ако печете без хартия за печене, оставете го пет минути да овлажнее малко, и се отлепя сам, а ако се заинати, намокрете кърпа или хавлия със студена вода, и сложете тавата върху нея, след малко се отлепя.
Нахута може да се замени с брашно по избор, белтъците с цели яйца, в такъв случай може да се наложи да се добави малко вода. 

КРЕМА:
Цедено мляко                   14.5 БП
желатин 15гр.                     1.5 БП
сладко от кайсии 360гр.    4 БВ
чиа 90гр.                             18 БМ
шест ванилии, стевия на вкус
Желатина се разтваря в малко вода, и се загрява внимателно, като се внимава да не заври. Аз го правя в микровълновата. Стопления желатин се прибавя към предварително пасираните мляко и сладко (трябва да се паситар добре). Сладкото от кайсии може да бъде заменено с друго зоново сладко, или с пресен плод, а част от цеденото мляко може да бъде заменено с извара. Може да се ползва и кисело или прясно мляко, подобно на парфето.  

За сглобяването на тортата обикновено ползвам ринга от една разглобяема тавичка за печене на торти, но като тръгнах да я сглобявам се сетих че я дадох на приятелка, затова отстрани я намазах по малко, но пак се получи. Иначе слагам блат, после слагам ринга, мажа крем, слагам другия блат, мажа пак с кремче, запълвам между тортата и ринга и готово, оставям в хладилника да се стегне, и когато крема се желира махам ринга и режа на парчета.
Този път бяхме нетърпеливи да я опитаме, и разрязохме тортата по рано. Режа на 4, после всяко парче още на четири, получават се общо 16 парчета, всяко е блок и малко.
Страхотен вкус с дъх на есен .


  

Няма коментари:

Публикуване на коментар