БЛАТ ЗА САНДВИЧИ СМЕСЕН ДВОЕН
12 БВ
нахут суров накиснат 280гр. 7 БВ
овесени трици 10с.л. 5 БВ
вода около 70мл, кис.мл. 7 с.л. сол, бакпулвер 10гр. един белтък
Нахута е предварително накиснат във вода за 24 часа, мери се след накисване. Триците в таблицата са 19гр. за БВ, но моите са 15гр. за БВ по етикет, затова са 90гр. в рецептата. Ако вашите са 19гр. за БВ, ще се наложи да прибавите още малко вода, но внимавайте тестото да не стане рядко.
Нахута смилам в булета, заедно с водата и млякото. Към него прибавям останалите съставки и разбърквам добре. Разделям сместа в шест големи силиконови формички за тарталети, или пека в голямата правоъгълна тава на делимано.
Пека на силна, добре загрята фурна, 270гр. двадесет минути ако ползвам формичките, в тавата блата се пече малко по бързо, трябва да се следи.
Блата от тавата режа на шест, така всяко блатче от формичка, и всяко парче от тавата е 2 БВ.
Когато искам да ползвам блатчетата за сандвичи, на следващия ден, когато са добре изстинали, ги прерязвам , и от един блат правя два.
Този начин на приготвяне ми спестява труд, време и електроенергия.
До скоро приготвях блатовете само от нахут, но този начин ми допада повече, блата става по хрупкав, и по вкусен.
Няма коментари:
Публикуване на коментар