"НЕКА ХРАНАТА БЪДЕ ВАШЕТО ЛЕКАРСТВО, И ЛЕКАРСТВОТО БЪДЕ ВАШАТА ХРАНА" ХИПОКРАТ

събота, 21 април 2018 г.

ОВЕСЕНО РИЗОТО С БУЛЬОН

Овес 14гр. за 1 БВ
бульон домашен, червен пипер, черен пипер, куркума, връзка пресен лук, магданоз, джоджен.

Вкъщи сме трима зоНбита, и аз приготвям седмичната доза овес на един път, под формата на ризото. Така ни е най удобно, и най вкусно. Така приготвения овес ползвам по блокче като гарнитура към обеди и вечери, прибавям го към супи, или към готвени ястия, чудесен е и със задушени зеленчуци, опции много, особено като е готов сготвен - винаги ти е под ръка.
Накисвам във вода колкото блока овес съм решила да готвя за 24 часа, тази седмица направих направо 30 блока, за всеки по десет. Добре е водата да се сменя понякога.
Накиснатия овес слагам в чиста вода на котлона до завиране, в момента в който водата заври, изключвам котлона. Оставям го за няколко часа, за да поеме от водата, и пак го включвам да заври, ако се налага доливам вода. Понякога, от горе се образува слой нишесте, аз го обирам и изхвърлям. След второто завиране, пак го оставям да поеме от водата, ако остане вода, която не е поел, я прецеждам и изхвърлям.
След като овеса е готов, измивам и нарязвам зеления лук и магданоза. Задушавам ги малко с бульон, и заедно с подправките. На 30 блока овес, слагам 1 ч.л. червен пипер, и по 1 к.л. чер.пипер и куркума, и около 1 с.л. джоджен. Когато се задушат, прибавям овеса, разбърквам, и започвам да добавям от бульона, който трябва да е горещ. Оставям да поври около десетина минути, и изключвам котлона. Ако се налага, доливам бульон. Правя ризотото доста рядко, защото след като изстине и постои в хладилника се сгъстява. Първите порции са редички, и се ядат с лъжица, но на следващия ден е много гъст.  Обикновено един блок излиза около 70гр. 
С агнешки бульон прилича на дроб сърма, много е вкусно ако се добави малко дреболийка, достатъчно е да е колкото орех. Правила съм и с пилешки, и с пуешки бульони, много е вкусно :)     





Няма коментари:

Публикуване на коментар