"НЕКА ХРАНАТА БЪДЕ ВАШЕТО ЛЕКАРСТВО, И ЛЕКАРСТВОТО БЪДЕ ВАШАТА ХРАНА" ХИПОКРАТ

събота, 21 април 2018 г.

ТОРТА "ДЕН и НОЩ"
24 БПВМ
Тортата се реже на 16 парчета
 всяко е 1,5 БПВМ.

Мазнините са увеличени заради сухия протеин в рецептата
За Блата:
нахут суров накиснат 160гр.                    4 БВ
белтъци 6 бр.                                              3 БП
ябъка 600гр.                                               6 БВ
какао 4 с.л.                                                 2 БВ
сусамов тахан 15с.л.                                 30 БМ
кисело мляко 3 с.л. бакпулвер 10гр. щипка сол, 2 с.л. стевия лукс течна, 5 пакетчета ванилия на прах 
Общо 12 БВ 3 БП 30 БМ
Технология:
ВНИМАНИЕ , не изхвърляйте жълтъците, ще ви трябват за крема!
Нахута трябва да е бил предварително накиснат във вода, за 24 часа, мери се след като се е накиснал.
Ябълката режа с чопър на дребно. Не стържа за да не пуска много вода.
Нхута смилам заедно с белтъците, какаото и подправките, без бакпулвера.
В купа смесвам всички съставки добре, и разделям сместа на две. Пека два блата, на 270гр, долно ниво на фурната, горен и долен реотан, за около 10-15 минути. Аз използвам кръглата червена тава на Делимано, диаметъра й е 28см, но е по-добре да се пече в тава с ринг, защото по лесно ще се сглобява. При мен се получава блата малко по голям от ринга който имам, но пак се справям :)  








Крема:
прясно мляко 1л.                           4 БВ  4БП
жълтъци 6бр.                                           3 БП
овесени трици 6с.л.                       3 БВ
желатин 20гр.                                          2 БП
петмез/сироп от агаве 3 с.л.          3 БВ
зоново сладко                                 2 БВ
протеин на прах                                        12 БП
орехи/бадеми                                      6 БМ
Ванилия, стевия, щипка сол
Общо 12 БВ 21 БП 6 БМ

От литъра мляко взимам около 200мл в което разтварям желатина, отделям и част, в която разтварям протеина на прах.
От останалото сипвам малко при жълтъците, другото слагам на котлона да се загрява, в достатъчно голяма тенджерка, за да ми е удобно да работя . В купа разбърквам жълтъците, и прибавям триците и разбърквам още по добре. Триците трябва предварително да се смелят на фино брашно. Към тази смес, прибавям от горещото мляко малко по малко , няколко черпачета, постепенно, докато не изравня температурата с основното мляко. После ги прибавям към горещото мляко. Включвам котлона, и бъркам сместа, докато не заври. След като клокне изключвам, и оставям да изстива. 
Загрявам в микровълновата разтворения желатин, като внимавам да не заври. Прибавям го към поохладения крем. Не е нужно да е студен, просто да не е врял.
Към тази смес прибавям и разтворения в мляко протеин.
Овкусявам крема със стевия и ванилия на вкус, и му прибавям и петмеза или агавето, зависи какво ще ползвам.  Ако се получат бурбонки, разбивам крема с пасатор или миксер.
Сега идва трудната част, проблема идва от крема, който се получава рядък. Този тип кремове, се правят с брашно, масло и сметана, стават много вкусни, и всъщност маслото  и брашното го правят гъст. В моя крем желатина замества маслото, но се иска време да втвърди. За това оформям тортата на два етапа.
Първо слагам единия блат на тортената чиния, сиропирам го малко с подсладен със стевия чай ройбос, намазвам го с двата блока сладко, и заливам с половината крем. За да не минава крема през ринга, ако ми се е получил рядък, го оставям малко в хладилника да постегне, и тогава заливам блата.
Оставям тортата да стегне за час-два, поставям втория блат, леко сиропирам, и заливам с останалата част от крема. Поръсвам със смлени ядкии какао, и поставям в хладилника за да се стегне напълно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар