ТОРТА "ДЕН и НОЩ"
24 БПВМ
Тортата се реже на 16 парчета
За Блата:Тортата се реже на 16 парчета
всяко е 1,5 БПВМ.
Мазнините са увеличени заради сухия протеин в рецептата
нахут суров накиснат 160гр. 4 БВ
белтъци 6 бр. 3 БП
ябъка 600гр. 6 БВ
какао 4 с.л. 2 БВ
сусамов тахан 15с.л. 30 БМ
кисело мляко 3 с.л. бакпулвер 10гр. щипка сол, 2 с.л. стевия лукс течна, 5 пакетчета ванилия на прах
Общо 12 БВ 3 БП 30 БМ
Технология:
ВНИМАНИЕ , не изхвърляйте жълтъците, ще ви трябват за крема!
Нахута трябва да е бил предварително накиснат във вода, за 24 часа, мери се след като се е накиснал.
Ябълката режа с чопър на дребно. Не стържа за да не пуска много вода.
Нхута смилам заедно с белтъците, какаото и подправките, без бакпулвера.
В купа смесвам всички съставки добре, и разделям сместа на две. Пека два блата, на 270гр, долно ниво на фурната, горен и долен реотан, за около 10-15 минути. Аз използвам кръглата червена тава на Делимано, диаметъра й е 28см, но е по-добре да се пече в тава с ринг, защото по лесно ще се сглобява. При мен се получава блата малко по голям от ринга който имам, но пак се справям :)
Крема:
прясно мляко 1л. 4 БВ 4БП
жълтъци 6бр. 3 БП
овесени трици 6с.л. 3 БВ
желатин 20гр. 2 БП
петмез/сироп от агаве 3 с.л. 3 БВ
зоново сладко 2 БВ
протеин на прах 12 БП
орехи/бадеми 6 БМ
Ванилия, стевия, щипка сол
Общо 12 БВ 21 БП 6 БМ
От литъра мляко взимам около 200мл в което разтварям желатина, отделям и част, в която разтварям протеина на прах.
От останалото сипвам малко при жълтъците, другото слагам на котлона да се загрява, в достатъчно голяма тенджерка, за да ми е удобно да работя . В купа разбърквам жълтъците, и прибавям триците и разбърквам още по добре. Триците трябва предварително да се смелят на фино брашно. Към тази смес, прибавям от горещото мляко малко по малко , няколко черпачета, постепенно, докато не изравня температурата с основното мляко. После ги прибавям към горещото мляко. Включвам котлона, и бъркам сместа, докато не заври. След като клокне изключвам, и оставям да изстива.
Загрявам в микровълновата разтворения желатин, като внимавам да не заври. Прибавям го към поохладения крем. Не е нужно да е студен, просто да не е врял.
Към тази смес прибавям и разтворения в мляко протеин.
Овкусявам крема със стевия и ванилия на вкус, и му прибавям и петмеза или агавето, зависи какво ще ползвам. Ако се получат бурбонки, разбивам крема с пасатор или миксер.
Сега идва трудната част, проблема идва от крема, който се получава рядък. Този тип кремове, се правят с брашно, масло и сметана, стават много вкусни, и всъщност маслото и брашното го правят гъст. В моя крем желатина замества маслото, но се иска време да втвърди. За това оформям тортата на два етапа.
Първо слагам единия блат на тортената чиния, сиропирам го малко с подсладен със стевия чай ройбос, намазвам го с двата блока сладко, и заливам с половината крем. За да не минава крема през ринга, ако ми се е получил рядък, го оставям малко в хладилника да постегне, и тогава заливам блата.
Оставям тортата да стегне за час-два, поставям втория блат, леко сиропирам, и заливам с останалата част от крема. Поръсвам със смлени ядкии какао, и поставям в хладилника за да се стегне напълно.
Няма коментари:
Публикуване на коментар