"НЕКА ХРАНАТА БЪДЕ ВАШЕТО ЛЕКАРСТВО, И ЛЕКАРСТВОТО БЪДЕ ВАШАТА ХРАНА" ХИПОКРАТ

неделя, 15 април 2018 г.

ТОРТА "ШОКО"
24 БПВМ
Тортата се реже на 16 парчета
 всяко е 1,5 БПВМ.
Мазнините са увеличени заради сухия протеин в рецептата





За Блата:
нахут суров накиснат 160гр.                    4 БВ
белтъци 6 бр.                                              3 БП
ябълка 400гр.                                               4 БВ
какао 4 с.л.                                                 2 БВ
петмез 2 с.л.                                              2 БВ 
сусам 60гр.                                                20 БМ
кисело мляко 3 с.л. бакпулвер 10гр. щипка сол, 1 ч.л. стевия лукс течна, 5 пакетчета ванилия на прах 
Общо 12 БВ 3 БП 20 БМ
Технология:
ВНИМАНИЕ , не изхвърляйте жълтъците, 4бр. ще ви трябват за крема!
Нахута трябва да е бил предварително накиснат във вода, за 24 часа, мери се след като се е накиснал.
Всички съставки, без бакпулвера, сусама и ябълката, се смилат заедно в нутрибулет или блендер. Към тях се прибавя бакпулвера, смляната с чопър ябълка, а сусама го меля на брашно пак с булета, и прибавям и него. 
Тази смес тегля и разделям на две. Пека в кръглата червена тава на делимано стоун леджънд, 28 см. дъно, мазвам с четката с мазнина леко за разкош :) Като се изпече единия блат, го обръщам на кърпа, и слагам да се пече другия. Пека на добре загряла фурна, на 270гр, блата се пече бързо, за около петнадесет минути, трябва да се наблюдава. Като го пипнете отгоре, трябва да е твърд. 
За да не е претоварващо правенето на тортата, обикновено единия ден пека блатовете, на другия крема и сглобявам, така не усещам , че правя торта, и не ми минава деня в готвене.



Крема:
прясно мляко 1л.                           4 БВ  4БП
жълтъци 6бр.                                           3 БП
овесени трици 60гр.                       3 БВ
желатин 30гр.                                          3 БП
петмез/сироп от агаве 3 с.л.          3 БВ
какао 4 с.л.                                      2 БВ
протеин на прах                                        11 БП
гхи 5 ч.л.                                         15 БМ
орехи 5 бр.                                        5 БМ
Ванилия, стевия, щипка сол
Крема може да се направи без какао, което може да се замести със зоново сладко, или повече агаве. 
Общо 12 БВ 21 БП 20 БМ

Загрейте прясното мляко на котлона в достатъчно голяма тенджерка, за да ви е удобно да работите . В купичка пресейте какаото през сито, прибавете към него жълтъците и малко топла вода или мляко, за да може сместа да се разбърка. Към тази смес, прибавяме от горещото мляко по малко , няколко черпачета, постепенно, докато не изравним температурата с основното мляко. Прибавих и триците в един момент. После всичко прибавяме към горещото мляко. Включваме котлона, и бъркаме сместа, докато не заври. След като клокне изключваме, и оставяме да изстива. През това време разтваряме желатина със студена вода. След като поеме водата, аз го загрявам в микровълновата, като внимавам да не заври. Прибавям го към поохладения крем. Не е нужно да е студен, просто да не е врял. Овкусявам крема със стевия и ванилия на вкус, и му прибавям и петмеза или агавето, зависи какво ще ползвате.Аз ползвам тъмно агаве, защото придава карамелен оттенък, който е необходим да заглуши вкуса на стевията, която не си подхожда много с какаото. Внимавайте със стевията, прибавяйте по малко, изчакайте кряма да изстине, и тогава доовкусявайте, вкуса му се променя. Към поохладения крем прибавям и протеина и маслото, като протеина първо разтварям с малко студено мляко. Разбивам крема с миксер, защото винаги ми става на бурбонки :) 

Сега идва трудната част - сглобяването :)
Проблема идва от крема, който се получава рядък. Този тип кремове, се правят с брашно, масло и сметана, стават много вкусни, за съжаление не се зонират лесно, затова и ползвам желатин. 
За да сглобя тортата, оставих купата с крема в хладилника да се постегне малко, за да не мине под ринга много лесно. След като се сгъсти леко, започнах да сглобявам.
За да сглобя тортата ползвах ринга от тавичката за печене на торти. Той идва малко малък за този блат, но това даже е добре. Можете да си изпечете блатовете в такава форма, и после да си я сглобявате в нея, на мен ми е по удобно да пека в делиманските тави.
Сложих ринга на платото за пици, натиках блата, надупчих го с вилица, излях половината крем, и сложих тортата в хладилника да стяга, след като се постегна, отне около половин час, поставих другия блат, надупчих и него с вилица, и излях другата част от крема. Поръсих със смлените орехи, и прибрах в хладилника да се стяга, а блатовете да поемат от крема.
Тортата трябва да престои поне дванадесет часа, преди да се нареже, за да могат да поемат блатовете, и да се стегне добре крема.
Обожавам тази торта, майка ми ни я правеше като деца, с един бял блат, и един тъмен, аз ще направя две торти, една като днешната, с какаов крем, а другата ще бъде със светъл, ванилов крем :)
За да извадя тортата от ринга, минах с тънък нож по краищата, и с ръка притисках тортата докато вадех ринга, за да не я повдигне, и да не се разчупи.
Много е вкусна :)







     

Няма коментари:

Публикуване на коментар