"НЕКА ХРАНАТА БЪДЕ ВАШЕТО ЛЕКАРСТВО, И ЛЕКАРСТВОТО БЪДЕ ВАШАТА ХРАНА" ХИПОКРАТ

събота, 18 март 2017 г.

ПИЦА ОТ СУРОВ НАХУТ
4 ПАРЧЕТА, ВСЯКО Е 3 БПВМ

Блата:
Суров накиснат във вода нахут 8*1/4ч.ч.   8 БВ
кисело мляко 200 гр.                              1БП 1БВ
белтъци 4 бр.                                           2 БП
1 к.л. сол, пакетче бакпулвер.
Плънката:
Кашкавал 270гр.                                     9 БП
лютеница зонова 80гр.                           1 БВ
домати 480гр.                                          2 БВ
зехтин 4 ч.л. за поливане на изпечената пица
                                               общо     12 БВПМ   

Нахута кисна за поне 8 часа, и тогава се мери. Слагам го в голямата чаша на булета, заедно с киселото мляко и ги пасирам малко, колкото да слегнат, прибавям белтъците, солта и бакпулвера, и до пасирам. Изсипвам сместа в кръгла тава, с не залепващо покритие, и пека на 270гр. до готовност, отнема 10-15 минути. 
Намазвам изпечения блат с лютеницата, поръсвам с настъргания в чопъра кашкавал, ръсвам и малко риган и запичам на горния реотан на фурната. 
Пицата разрязвам на четири парчета, всяко е 3БП 2и1/2БВ, сервирам всяко със 120гр. домати и поливам с чаена лъжичка зехтин, ако имам марулка, украсявам с 1-2 листенца. Така всяко от парчетата е 3 БПВМ.
Кашкавала, лютеницата и доматите заменям според това, какви продукти имам.  
Много често пека блата вечер, подготвям си и плънката, а сутринта само стоплям блата във фурната, върху тавичка за пица, облепена с фолио, нареждам плънката и запичам и нея, и имам топла закуска за всички само за десет минути.
Пицата от суров нахут, става дебела, пухкава и много крехка. 











Няма коментари:

Публикуване на коментар