"НЕКА ХРАНАТА БЪДЕ ВАШЕТО ЛЕКАРСТВО, И ЛЕКАРСТВОТО БЪДЕ ВАШАТА ХРАНА" ХИПОКРАТ

неделя, 2 декември 2018 г.

"ПЪРЛЕНКАТА на ЕЛИ"
8 БПВМ

овесени трици 16 с.л.                              8 БВ
сирене/кашкавал/извара                         7 БП
белтъци 2 бр.                                           1 БП
гхи/зехтин                                                8 БМ
подправки, мътеница

Любимата ми зонова пърленка е пърленката на Ели Панайотова, изключителен кулинар и фотограв. Благодаря Ели за страхотната рецепта!
Ето и моята варияция по нейната рецепта.
Винаги си приготвям тестото от вечерта, за сутринта.
Смилам триците с булета на едро брашно. Сиренето натрошавам, кашкавала настъргвам. Не съм дала определени блокове сирене , кашкавал или извара, защото всеки път слагам различно съотношение, зависи какво имам в наличност, и какво искам да сложа, и всеки път става супер вкусна. Разбърквам малко брашното със сирената, овкусявам с малко сол, добавям белтъците, и наливам мътеница. Мътеницата е водичката, която се отделя при биенето на маслото. Т.к. ние си правим масло, и разполагам с мътеница често, но когато нямам, ползвам кисело мляко, прясно, или просто вода. Никога не меря колко течност добавям, слагам на око, достатъчно да мога да разбъркам сместа добре. Не се притеснявам, че ще сложа повече, защото триците ще я поемат за една нощ. 
Тестото слагам в купа с капак, и прибирам в хладилника до сутринта. На сутринта намазвам добре кръглата си тавичка на Делимано с гхи, и изсипвам тестото. То се е сгъстило, и е станало лепкаво. Мокря едната си ръка с топла вода, и с нея го разстилам  равномерно по тавата. Поръсвам пърленката с подправки, чубрица, сминдух, червен пипер, и т.н. Слагам тавата на котлона, моя е газов, и го включвам на силно. Пека до зачервяване на долната коричка. Става много бързо, за това трябва да се наблюдава. През това време съм включила грила на фурната да загрява на 270гр. и в момента в който е готова пърленката отдолу, я местя във фурната, за да се запече от горе. Аз я пека на пред последно ниво, но всяка фурна е различна. Пърленката е тънка, и става много бързо.  
Готовата пърленка обръщам върху кърпа. Поръсвам със зехтин, и режа на осем парчета. Всяко парче е 1 БПВМ. 
Не уточнявам с колко зехтин поръсвам, защото има значение какви сирена се ползват, нискомаслени, или пълномаслени, и дали сте решили да имате предвид мазнините им, оставям това всеки сам да си реши.



      

Няма коментари:

Публикуване на коментар