"НЕКА ХРАНАТА БЪДЕ ВАШЕТО ЛЕКАРСТВО, И ЛЕКАРСТВОТО БЪДЕ ВАШАТА ХРАНА" ХИПОКРАТ

понеделник, 3 декември 2018 г.

Голяма овесена пърленка

ГОЛЯМА ОВЕСЕНА ПЪРЛЕНКА
8 БВ 2 БП

овесени трици смлени 16 с.л.                      8 БВ
два белтъка                                                   1 БП
сирене 40гр.                                                  1 БП
кисело мляко, сол, подправки 

Чудех се как да я нарека, за това името й е такова. Исках да си направя пърленка, която да е предимно въглехидрат, за да я ползвам като хляб, нещо по бързо от нахутените блатове, и по различно на вкус, защото те малко ми поомръзнаха. Харесва ми какво се получи, дори студена е вкусна и мека.
Триците смесвам с белтъците и настърганото сирене, о добавям мляко и вода, докато се получи гъста каша. Овкусявам само със сол. Оставям сместа да престои една нощ, или поне 6 часа, за да могат триците добре да овлажнеят.
За да изпека пърленката, използвам кръглата червена тава на Делимано. Намазвам много леко тавата с гхи, и с намокрена с вода ръка, разстилам тестото, равномерно по дъното. Поръсвам с подправки. Запичам на котлона долната страна, а горната запичам на грил програмата във фурната. Готовата пърленка обръщам върху кърпа, и пак я обръща, за да си е с подправките на горе. Режа на осем парчета, всяко е 1 БВ 1/4 БП  
Студената пърленка лесно се затопля в тиган. 





    

Няма коментари:

Публикуване на коментар