"НЕКА ХРАНАТА БЪДЕ ВАШЕТО ЛЕКАРСТВО, И ЛЕКАРСТВОТО БЪДЕ ВАШАТА ХРАНА" ХИПОКРАТ

петък, 14 декември 2018 г.

ТОРТА "АЛБАТРОС"
15 БПВМ

Необходими продукти за блата:
фурми 20бр.                                 10 БВ
овесени трици смлени 2 с.л.         1 БВ
какао 2 с.л.                                     1 БВ
сусамов тахан 6 с.л.                      12 БМ
белтъци 4 бр.                                  2 БП
общо 12 БВ 2 БП 12 БМ  
Две лъжици коняк или уиски, чаша кафе, 5гр. бакпулвер, лъжица нарязани на ситно портокалови кори, малко портокалов сок.

Фурмите обезкостявам, режа, и  накисвам в алкохола и белтъците, направо в чашата на булета, до омекване. Прибавям какаото и ги смилам добре. Добавям тахана, триците, бакпулвера и останалите съставки, разбърквам, и изсипвам в тавичката в която ще пека.
Аз използвам кръглата червена тава на Делимано, защото не залепва, и защото големината идеално пасва на ринга който имам.
Пека на 250гр. за около 10-15 минути.  
Готовия изстинал блат обръщам направо върху тортеното плато, и захващам с ринг. 
Следва крема...

Готовия изстинал блат намазвам го с 3 блока зоново сладко от кайсии. Моето се получи по 80гр. за БВ, защото не го варя много. Ако нямате сладко от кайсии, заместете го с такова по ваш вкус, или сварете три блока плод на момента, и подсладете с малко стевия, и сладкото ви е готово.
Върху сладкото внимателно изсипвам крема с помоща на лъжица, и настъргвам шоколада. Тортата е готова, само трябва да се охлади и стегне, за това я прибирам в хладилника, и на другия ден е готова. Не я режете по рано, оставете я да престои поне една нощ. 

Необходими продукти за крема:
зоново сладко от кайсии 240гр.                  3 БВ
скир 650гр.                                                  10 БП
желатин 15гр.                                              1.5 БП
суроватъчен протеин 14 гр.                       1.5 БП
натурален шоколад по етикет                     6 БМ
Блоковете шоколад са двойно по големи, заради желатина и сухия протеин.
Общо 3 БВ 13 БП 3 БМ
Извън бройката са необходими и малко кисело мляко, купичка прясно мляко, много пакетчета ванилия и течна стевия лукс.

В един японски клип гледах как японска сладкарка разтвори желатина в прясно мляко. Страхотна идея, защото винаги съм се ядосвала, как разтворения във вода желатин разваля млечния крем. Вече втори път разтварям желатина в прясно мляко, и резултата ми харесва много.
Претеглям 15гр. желатин в купичка, и го заливам със студено прясно мляко, леко разбърквам, става на буци, но го оставям да си поема на спокойствие. През това време се захващам с крема.
В купа си претеглям скира. За тази торта ви трябват почти две кофички скир. Да си призная, направо изсипвам двете кофички, 50гр. няма да се чудя къде да ползвам. 
На мен вкуса на скира много не ми допада, свикнала съм на домашно мляко, за това му прибавям домашно кисело мляко, за да му оправя вкуса. Не мерих колко прибавих, просто опитвах, докато ми хареса. 
Другата важна съставка е ванилията.Всъщност, тя е основния аромат на крема, за това прибавих около петнадесетина пакетчета.
Прибавям и протеина. 
Проверявам желатина, ако е стегнал добре, го загрявам в микровълновата, като я изключвам на всеки десет секунди, за да не заври млякото. Важно е да се загрее добре, но млякото да не заври. Оставям малко да изстине, преди да прибавя към основния крем, за да не вкисне киселото мляко.
Когато смеся желатина със скира, овкусявам със стевията. Трябва да направите крема доста сладък, защото част от сладостта  се губи заради желатина, след като тортата престои. Аз изтървах малко моята стевия, и се притесних, че тортата ми ще стане прекалено сладка, а за мое учудване, сладостта й на другия ден беше нормална.
Опитвам крема, и ако трябва добавям още ванилия и стевия, разбърквам, и внимателно поливам блата, като внимавам да не разместя сладкото. С черпаче или лъжица е удобно.
Настъргвам шоколада, или го смилам предварително, а може и да се нареже, натроши, няма значение, и поставям тортата в хладилника да стегне. 

Тортата е 15 блока, но аз я режа на 12 парчета, всяко паче е блок и нещо.
Приготвя се изключително лесно и бързо, много много вкусна е, и е подходяща и за не зонуващи.













Няма коментари:

Публикуване на коментар