"НЕКА ХРАНАТА БЪДЕ ВАШЕТО ЛЕКАРСТВО, И ЛЕКАРСТВОТО БЪДЕ ВАШАТА ХРАНА" ХИПОКРАТ

понеделник, 3 декември 2018 г.

ЯЙЛА ЧОРБА

12 БВМ

Необходими продукти:
ечемичен булгур 80гр.                          10 БВ
овесени трици/брашно                            1 БВ
кисело мляко 200гр.                              1 БПВ
жълтък/яйце 1бр                                   1/2 БП
гхи 4ч.л.                                                  12 БМ
джоджен 1 препълнена ч.л. малко лимонов сок или оцет, пилешки бульон 2 литра.
Протеините на млякото и на яйцето ще пренебрегна, и няма да броя

За първи път опитах тази супа в Истанбул, в едно ресторантче в сянкатана един небостъргач, в един от Левентите. Толкова бяхме уморени от обикаляне, и гладни гладни, а нямахме много време за хапване, и какво да си поръчаме, гледаме в менюто супа :) Поръчваме по една, като най-бързо в менюто, и почваме нетърпеливо да подскачаме по столовете :) Гладни ли бяхме, уморени ли, но ни се услади страхотно, и още тогава реших като се прибера да си я озоня :)
В оригинал супата се приготвя с ориз, но в моя дом такова нещо няма, за това, ето го моя прочит с ечемичен булгур, който мисля че може да се замести и с обикновен ечемик, или с овес. Меря ечемика по 8 гр. за БВ, както е в таблицата на Бари Сиърс, може и да греша, но това е моето решение.
Първо, за да си направя бульон, си сварявам пиле, и без това ми трябват протеини :) Варя го в херметически мултикукър, с малко лук, дафинов лист, черно пиперче, куркумица малко. От половин пиле правя два литра бульон, и става страхотен. Ако се опасявате, че пилето ви е кръстено с вода, можете да го сложите в една вода да заври, и да я изхвърлите.
Ечемика си го накисвам във вода от предния ден. 
Прецеждам Бульона, и слагам ечемика в него да се вари. През това време, правя застройката -  разбивам в 200гр. кисело мляко едно яйце, добавям блок смлени трици, които могат да се заместят с овесено брашно, малко лимонов сок, за да не се пресече белтъка, и доразбивам. Може оцет вместо лимон. 
Когато ечемика се свари, застройвам супата. 
Пасирам я.
В тиганче загрявам 4 ч.л. гхи, и запържвам в него за малко препълнена ч.л. джоджен. Изсипвам маслото в супата. Тегля супата (добре е да си премерите тенджерата и да си запишете колко тежи, преди да започнете да готвите) и деля на 12, и получавам колко е 1 БВМ. Балансирам с протеин. 
Чудесна лесна , гореща супа, за зимните дни. 



  
     




Няма коментари:

Публикуване на коментар