ПУЕШКИ/ПИЛЕШКИ КЮФТЕНЦА
4 ПОРЦИИ ОТ 3П1В3М, ВСЯКА СЕ СЪСТОИ ОТ ТРИ КЮФТЕТА
белтъци 2бр. 1 БП
моцарела 1 БПкашкавал 60гр. 2 БП
пуешко/пилешко филе 240гр. 8 БП
нахут 160гр. 4 БВ
мазнина 12 БМ
десетина грама ситно накълцан стар лук, сол, индийско орехче, кимион на върха на ножа, малко чубрица, черен пипер, шепа магданоз
Нахута кисна във вода за денонощие, и от него отмервам 160гр. Обикновено, набъбва почти двойно. Пасирам го заедно с белтъците в нутрибулет, или с пасатор. Пилешкото режа на хапки, а кашкавала и моцарелата стържа на ситното ренде. Смесвам всички продукти, и прибирам в хладилника за няколко часа.
Част от мазнината оставям за намазване на тигана, част слагам в сместа. В случая използвах масло от авокадо, добра алтернатива е гхи.
Тегля сместа, деля на 12, и оформям кюфтенца. Два пъти суровите кюфтета се получават по 50гр. Пека в намаслен тиган до готовност.
Стават много вкусни, хрупкави, сочни, нахута придава лек вкус на варен картоф.
Нахута може да се замени с брашно по избор.
Сервирам три кюфтета, с блок салата и блок плод за десерт, и имам разкошен обяд от 3БПВМ.
Няма коментари:
Публикуване на коментар