СЛАДКИШ "ЗИМА"
12 БПВМ
БЛАТА:
нахут суров накиснат 200гр. 5 БВ
какао 2с.л. 1 БВ
ябълка 200гр. 2 БВ
белтъци 4бр. 2 БП
тахан фъстъчен или сусамов 6с.л. 12 БМ
кисело мляко 100гр. бакпулвер, щипка сол, една и половина чаена лъжичка стевия лукс течна, ванилия 4 бр.
Нахута се мери след накисване във вода за 24 часа. Пасирам или смилам с нутрибулет нахута и ябълките, смесвам всички съставки и пека на 250гр, за около 15 минути. Получава се тънък блат, около 1,5 см, зависи от тавата. Когато ползвам фъстъчен тахан, горната коричка се надува, и доста се втвърдява, затова я обелвам. Оставям блата да изстине, и го мажа с крема. Режа на 12 парчета, всяко е 1 БПВМ. Може да се хапва веднага.
Крема:
крема сирене или цедено мляко 10 БП
сироп от агаве 4с.л. 4 БВ
стевия на вкус, ванилия 4 пак.
Разбивам с миксер, ако сиренето ми е много изцедено, добавям прясно или кисело мляко, за да може да се разбие добре, и да може да се маже.
Няма коментари:
Публикуване на коментар