ПИКАНТЕН СОЛЕН КЕКС ОТ СУРОВ НАХУТ
12 БПВМ
нахут накиснат суров 440гр. 11 БВ
кисело мляко 220гр. 1 БП 1 БВ
белтъци 4бр. 2 БП
сирене 360гр. 9 БП
маслини 36бр. 12 БМ
Бакпулвер, 1к.л. хлебна сода, 1к.л. лимонтозу, по 1к.л. риган, мащерка, босилек, лют червен пипер, зелените пера на 6 стръка пресен зелен лук, сол, вода 100мл.
Нахута се мери след като се е киснал във вода 24 часа. Пасирам нахута с киселото мляко, водата и белтъците в нутрибулета, може и с пасатор. Натрошавам сиренето, прибавям подправките, нарязания на ситно зелен лук, и обезкостените, и нарязани също на ситно маслини. Пека на 270гр. в загрята фурна около двадесет минути.
Много ми се искаше да изпека кекса във формички за мъфини, но тестото не се побираше, и се принудих да го пека в тава.
Ако се загледате в рецептите на солените печива със суров нахут, ще видите, че са почти едни и същи, разликата е най-вече във формата и подправките, принципа е един и същ :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар