ПАЙ СЪС СЛАДКО
24 БВМ
Плънката:
зоново сладко 12 блока
Сладкото не трябва да е прекалено рядко, защото върху него ще се размазва част от тестото.
Блата:
накиснат суров нахут 360гр. 9 БВ
кисело мляко 220гр. 1 БП 1 БВ
ябълки 200гр. 2 БВ
белтъци 4 бр. 2 БП
сусамов тахан 12с.л. 24 БМ
бакпулвер 1п, пакетче бакпулвер от 10гр. щипка сол, ванилия 6 бр. стевия лукс течна 1 с.л. 1 с.л. какао
В тази рецепта протеините са пренебрежително малко, затова не ги отчитам и броя слакиша само за въглехидрат.
Нахута се мери след като се е киснал поне 24 часа във вода.
Нахута с киселото мляко и белтъците смилам в булета. Внимавайте да не претоварите уреда. Добавям останалите съставки, и разбърквам добре.За изпичането на сладкиша ползвам кръглата си червена делиманска тавичка. За долния блат взимам половината от тестото, изсипвам го в тавата, разстилам и пека на 270гр. 10 минути, на най долния ред, колкото да хване леко розова кора, върху която да мога да размажа сладкото. Вадя тавата, мажа върху блата сладкото, после с черпаче разливам останалото тесто, заглаждам леко с подходяща лопатка или лъжица, и слагам пая да се доопече, едно ниво по нагоре. Намалям градусите на 250гр. След петнадесетата минута трябва да се следи, когато горния блат добре порозовее и е твърдичък, пая е готов.
Режа пая на 12 парчета, всяко парче е 2 БВМ, балансирам всяко парче с 2 БП, много си подхожда да бъде гарниран с крема сирене, или фалшива сметана.
Този сладкиш е по идея на сладкиш, който майка ми правеше често, преди да започнем да се храним по зоната, и без захар е вкусен!
Няма коментари:
Публикуване на коментар