есенни листа
доскоро високо над земята
сега се сливат с нея
Николина Рачева
ЧУШКИ С КАЙМА И ОРИЗ
6БПВ
2 БВ шест пресни пиперки всяка по
80-90гр.
1/2 БВ лук стар 60гр.
1/2 домати 170гр.
6 БП кайма домашна 180гр (купешка 252гр.)
3 БВ ориз 30гр.
сол, черен пипер, червен пипер,
кимион, чубрица, риган, лют червен пипер.
Лука и доматите се режат на дребно и се
смесват с каймата, ориза, и подправките. Цялата смес се тегли, и дели на шест.
Чушките се изтърбушват и теглят, ако някоя е много по-тежка, се изрязва малко от към отвора.
Всяка пиперка се пълни с 1/6 от каймата. Нареждат се в тава или тенджерка, налива се малко вода, посоляват се, е се готвят до готовност на котлон или във фурна, по желание.
Всяка пиперка е 1 БПВ. Гарнирам с 2-3 с.л. кисело мляко, което не броя, и балансирам с БМ по избор.
Често приготвям двойна доза.
Няма коментари:
Публикуване на коментар