"НЕКА ХРАНАТА БЪДЕ ВАШЕТО ЛЕКАРСТВО, И ЛЕКАРСТВОТО БЪДЕ ВАШАТА ХРАНА" ХИПОКРАТ

петък, 3 ноември 2017 г.

МАСЛО И ГХИ

Правенето на масло за мен беше доста трудоемък процес, докато не открих нутрибулета :))) От този момент, правя масло за минута, и всеки път умирам от кеф, спомняйки си всичките си неуспешни опити :)
А сега по работа :)  Купувам си мляко от частници, няколко пъти седмично, по пет литра, от вечерното доене. Като го взема, го варя, и го оставям на терасата на хладно ( когато времето позволява разбира се ) за през ноща. На сутринта обирам каймака, загрявам го до около 70гр. и го оставям пак да образува каймак, който също обирам. Така хем обезмаслявам млякото, което после подквасвам, хем отделям каймак за масло.
Събрания каймак охлаждам за няколко часа в хладилника, трябва да не е топъл, или прекалено студен, средна температура, прехвърлям в малката чаша на булета, и пускам да се върти докато не се облепи по стените и перките не започнат да се въртят на празно. Събарям с лъжица и пускам пак, макар един път да е достатъчно. Маслото е готово. На мивката, със студена вода го измивам добре, тече мътна водичка, с дървена лопатка го насичам, плакна, после насичам на другата страна, пак плакна, и така докато не пусне само бистра вода, и е готово. Слагам го в кутийка без капаче, и го прибирам в хладилника, готово е за консумация :) След ден два го прибирам във фризера, вече в кутийка с капак, като в нея прибавям и маслото което приготвям следващия път, така си събирам масло за гхи ( претопено, или пречистено масло )  
Това е , нищо сложно :) с булета е лесно :)  
След снимките на маслото, ще обясня как правя гхи.





ГХИ

За да си направите гхи, ви трябва качествено масло. Ако маслото не е качествено, при правенето на гхи веднага си проличава, мирише на лошо, пръска и т.н.
Аз правя гхи така, обикновено взима около половин килограм масло, слагам го в тенджерка, и тенджерката на котлона на най слабо, и я зарязвам. От време на време й хвърлям по едно око, маслото се разтопява, започва да се пени, с решетъчна лъжица обирам пяната, като се избистри, и по дъното се образуват топчета или бели облаци ( зависи дали маслото е домашно или купешко ) , това са белтъците, маслото е готово. Взимам стъклен буркан, и прецеждам в нея през тензух маслото. Оставям буркана отворен, докато маслото не се втвърди, получава се нещо като захаросване на мед, после затварям буркана с капачка. Съхранявам извън хладилник. Използвам за намазване на тигана или готвене. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар