"НЕКА ХРАНАТА БЪДЕ ВАШЕТО ЛЕКАРСТВО, И ЛЕКАРСТВОТО БЪДЕ ВАШАТА ХРАНА" ХИПОКРАТ

петък, 3 ноември 2017 г.

ТЕЛЕШКИ САЛАМ С ЧЕСЪН

Нямам много опит в правенето на салам, но ще опиша процеса, за да го запазя за себе си, и за приятели.
Благодаря на Вили за помощта! Вили, златна си приятелко :) Ако не беше ти, още щях да се мъча :)

Правенето на домашен телешки салам, е най-лесното нещо на света, макар в началото да не ми изглеждаше така :) но сега вече му хванах цакат, и ми е много кеф, защото всъщност, той се прави почти сам :)
Първо ни трябва кило качествена кайма, в малките месарски магазини или метро мелят телешко, от големите вериги не е много за предпочитане. Избирате си месото, и ви го мелят на място - чудо :) Вкъщи го увкосявате добре, моите подправки са всеки път каквото ми попадне под ръка, но най често : чубрица, червен пипер, малко черен пипер, индийско орехче, кимион, кориандър, бахар, къри, сол, 3-4 малки скилидки чесън, сол. Ако не харесвате чесън не слагайте, но именно той прави салама да прилича на едно времешния телешки салам (целия хладилник вмирисва) Бих ви посъветвала да си записвате какви и по колко подправки слагате, за да имате най сполучливия вариант на хартия.
Кайма трябва да се поизмеси леко. Следващата стъпка е да вземете чопъра, и да премелите на малки порции през чопъра всичката кайма. Това е най-трудоемката част :) отнема 5 минути. Каймата става много фина. Омесете я още един път и извадете шунковара.  
  
 Разглобявам шунковара, отварям торбичката, и я вкарвам в шунковара, натъпквам каймата в торбичката, като внимавам да няма въздух. Отрязвам кръгче от хартия за печене, като ползвам за ориентир капачето на пружината на шунковара. Поставям хартията върху каймата. Отгоре поставям пружината, на снимките се вижда как. С капака натискам пружината, завъртам за да влязат жлебчетата и капака да се застопори. Не изрязвам  от торбичката  за да мога да я хвана и да издърпам шунката с нея, напъхвам я отстрани преди да затворя капака на шунковара. Оставям шунката в хладилника да престои едно денонощие.

 Слагам на котлона тенджера, достатъчно висока, че да може шунковара като се постави вътре, тенджерата да се напълни с вода, и водата да стигне до 1 пръст от капака на шунковара и да не прелива. Включвам котлона. Моята печка е Горенье, включвам малкия котлон на три, и няма нужда да следя нищо два часа. 
Трябва водата да не загравя повече от 74гр. А с термометъра се следи и температурата в средата на шунката. Аз имам и свой термометър, затова този на шунковара още от начало го напъхвам до край в шунката, и с него следя само нея. На моята печка, котлона като е на три, водата не загрява повече от 72гр, за около два часа качва температурата в шунката на 60гр, и тогава започвам да я следя. Когато средата на шунката стане 64гр, започвам да я охлаждам под студена течаща вода, като внимавам да не мокря капака, докато не падне под 40гр. После обръщам да изтекат сосовете, и прибирам в хладилника. На другия ден имам салам за сандвичи и пици. Това е :)
Обърнете внимание на печката си, преди да започнете да правите шунка, сложете тенджера с вода, включете на 2 или 3 степен, и с термометъра на шунковара проследете до каква температура ще се загрее водата, така ще ви е по лесно да се ориентирате на коя степен да сложите да се вари шунката. Най лесно е на електрически котлон, на гас е загубена кауза, личен опит :)  
П.П. В шунковара има само една торбичка, но пликовете за печене на пиле вършат сищата работа :) 















Няма коментари:

Публикуване на коментар