"НЕКА ХРАНАТА БЪДЕ ВАШЕТО ЛЕКАРСТВО, И ЛЕКАРСТВОТО БЪДЕ ВАШАТА ХРАНА" ХИПОКРАТ

вторник, 7 ноември 2017 г.

СЛАДКИШ "ЕЛЕГАНС"
Крушев сладкиш два варианта
от 9 БПВМ и 8 БПВМ

9БПВМ
Круши 450гр.                                             4.5 БВ
яйца/белтъци                                             4.5 БП
цедено кис.мл./ дом. крема сирене          4.5 БП
нахут суров накиснат 180гр.                     4.5 БВ
гхи за намазване на формите                     9   БМ
бакпулвер, стевия лукс 1 ч.л. 6 пакетчета ванилия, щипка сол.
Измих, обелих и нарязах крушите на тънки филийки , които разпределих във всяка намаслена формичка, съответно по 45гр. във форма. Нахута е предварително накиснат във вода за поне 24 часа, мери се след като е набъбнал. Смилам нахута заедно с белтъците/яйцата, според това какво ползвате, в нутрибулета, прибавям останалите съставки и доразбивам с миксер. Разпределям сместа по формичките. Т.к. крушите са на тънко, взимам част от крушите на всяка формичка, и изсипвам по малко тесто по между тях, горе долу да се получи ред круши, ред тесто, без много да се старая, колкото стане толкова. Тегля си тестото, за да знам по колко да сложа на форма. Пека на 200гр. за 25-30 минути при предварително загряла фурна. След двадесетата минута наблюдавам сладкиша, за да не препека кората, трябва да остане златиста. Ако се препече не е вкусна. 
Приготвен в такива форми, сладкиша е удобен за транспорт, и после няма за миене :)



8 БПВМ  
Круши 400гр.                                             4 БВ
яйца/белтъци                                             4 БП
цедено кис.мл./ дом. крема сирене          4 БП
нахут суров накиснат 160гр.                     4 БВ
гхи за намазване на формите 3 ч.л.          8 БМ
Измих, обелих и нарязах крушите на тънки филийки , които подреждам ветрилообразно по дъното на делиманската си кръгла тавичка, като я намаслявам с част от гхи-то.
Нахута е предварително накиснат във вода за поне 24 часа, мери се след като е набъбнал. Смилам нахута заедно с белтъците/яйцата, според това какво ползвам, в нутрибулета, прибавям останалите съставки и доразбивам с миксер. Изливам тестото върху крушите. Пека на 200гр. за 25-30 минути при предварително загряла фурна. След двадесетата минута наблюдавам сладкиша, за да не препека кората, трябва да остане златиста. Ако се препече не е вкусна. Аз разбирам кога печивото ми е готово с пипане, така съм свикнала, натискам го леко с пръсти, трябва да е твърдо :)
След като изстине, режа на осем парчета.

Няма коментари:

Публикуване на коментар