"НЕКА ХРАНАТА БЪДЕ ВАШЕТО ЛЕКАРСТВО, И ЛЕКАРСТВОТО БЪДЕ ВАШАТА ХРАНА" ХИПОКРАТ

неделя, 26 ноември 2017 г.

ЗИМНО МЪРЗЕЛИВО БЪРЗО ПАРФЕ
12 БПВМ

кисело/прясно мляко 220гр.                  1 БПВМ
цедно мляко/извара/крема сирене        9 БПМ 
желатин 20гр.                                          2 БП
чиа/ядки                                                   14 БМ
замразени плодове/зоново сладко        11 БВ
ванилия няколко пакетчета, стевия на вкус

Рецептата е за дванадесет блока, който иска може да си я намали. Аз не ползвам прясно мляко, правя го само с кисело, защото избягвам прясното. От цеденото и изварата и кремата ползвам каквото имам, като често ги комбинирам, но предпочитам кремата, която си правим от домашно мляко. Плодовете които ползвам, всеки път са различни, имам малко замразени, затова слагам по няколко блока замразени, другите блокове са от зоново сладко или компотче, също слагам настъргана ябълка или круша, харесва ми и с портокал, най-вкусните парфета се получават от няколко вида плодове :) 
Парфето се приготвя много бързо, първо накисвам желатина във вода, около 200мл. Ако ползвам извара, я разбивам в булета с киселото мляко, кремата и цеденото не се налага, тях просто ги разбърквам добре. Важно е сместа да стане гладка, това придава на парфето онази прилика с истинското парфе. После прибавям нарязаните на малки кубчета плодове и сладка, ванилията, ядките. Загрявам желатина, правя го в микровълновата, като внимавам да не завира. И най-накрая овкусявам със стевия, трябва на вкус да е по сладичко ако сте сложили замразени плодове, защото те дърпат от сладостта когато се размразят. Това е. Разбърквам добре и изсипвам в тавичка, която оставям в хладилника за да се стегне парфенцето. След като се стегне добре, режа на 12 парчета, всяко парченце е 1 БПВМ.
Оня ден правих с къпини, днес направих с два блока замразени ягоди, два блока замразени праскови и другите блокове от сладко от сини сливи, което трябваше вече да употребя, че много се застоя в хладилника.  











    

Няма коментари:

Публикуване на коментар