МАКСИ СОЛЕНКА
24 БПВМ
Брашно от нахут 196гр. 12 БВ
брашно от ечемик 154гр. 11 БВ
кисело мляко 240гр. 1 БВ 1 БП
белтъци 4бр. 2 БП
кашкавал 180гр. 6 БП
суджук домашен 180гр. 7 БП
цедено кисело мляко 300гр. 5 БП
сирене 90гр. 3 БП
гхи 5ч.л. 15 БМ
другите мазнини са от кашкавала и сиренето
бакпулвер, сол, риган, лют червен пипер, малко индийско орехче, малко кимион
Кашкавала и суджука смлях с чопър. Смесих всички съставки, и омесих добре с ръка. Внимание, тестото лепи. Намазах кръгла тава с малко мазнина, и разстлах тестото. Пекох на загрята фурна, 250гр, около двадесет минути. Изчаках соленката добре да се препече, хрупкавата коричка е чудесна.
Вадя от тавата веднага щом изкарам от фурната, и оставям да изстине върху решетка, за да не овлажнее. Ще разрежа на дванадесет парчета, всяко ще бъде 2 БПВМ.
Протеините могат да се заместват, буквално обирах каквото имам в хладилника, а цеденото мляко го сложих, защото нямах други с които да изравня блоковете, а исках тестото да е гъсто. Брашната също може да са други, малко лимец ще придаде страхотен лешников аромат. Много вкусна стана :)
Оставете да изстине добре, преди да нарежете.
Няма коментари:
Публикуване на коментар