"НЕКА ХРАНАТА БЪДЕ ВАШЕТО ЛЕКАРСТВО, И ЛЕКАРСТВОТО БЪДЕ ВАШАТА ХРАНА" ХИПОКРАТ

петък, 19 май 2017 г.

МАКСИ СОЛЕНКА
24 БПВМ

Брашно от нахут 196гр.               12 БВ
брашно от ечемик 154гр.             11 БВ
кисело мляко 240гр.                    1 БВ 1 БП
белтъци 4бр.                                          2 БП
кашкавал 180гр.                                    6 БП
суджук домашен 180гр.                        7 БП
цедено кисело мляко 300гр.                 5 БП
сирене 90гр.                                            3 БП
гхи 5ч.л.                                                  15 БМ
другите мазнини са от кашкавала и сиренето
бакпулвер, сол, риган, лют червен пипер, малко индийско орехче, малко кимион

Кашкавала и суджука смлях с чопър. Смесих всички съставки, и омесих добре с ръка. Внимание, тестото лепи. Намазах кръгла тава с малко мазнина, и разстлах тестото. Пекох на загрята фурна, 250гр, около двадесет минути. Изчаках соленката добре да се препече, хрупкавата коричка е чудесна. 
Вадя от тавата веднага щом изкарам от фурната, и оставям да изстине върху решетка, за да не овлажнее. Ще разрежа на дванадесет парчета, всяко ще бъде 2 БПВМ.
Протеините могат да се заместват, буквално обирах каквото имам в хладилника, а цеденото мляко го сложих, защото нямах други с които да изравня блоковете, а исках тестото да е гъсто. Брашната също може да са други, малко лимец ще придаде страхотен лешников аромат.  Много вкусна стана :) 
Оставете да изстине добре, преди да нарежете.






Няма коментари:

Публикуване на коментар