"НЕКА ХРАНАТА БЪДЕ ВАШЕТО ЛЕКАРСТВО, И ЛЕКАРСТВОТО БЪДЕ ВАШАТА ХРАНА" ХИПОКРАТ

събота, 25 февруари 2017 г.

КРЕМА СИРЕНЕ
60гр. за БП

На всеки литър прясно мляко, се слагат две капки мая за сирене и  супена лъжица кисело мляко. Слагам подквасата в пластмасови кутии с вместимост 1 л. Млякото се сварява, и се охлажда/загрява до 40,9гр. Разсипва се по кутиите, разбърква се, завива се добре, както се прави при подквасване и се оставя на топло за четири часа. После се слага да се цеди за 24 часа. Добре е млякото да се обезмасли максимално. 
Ползвам крема сиренето за направата на кремчета за зонови тортички и салата Снежанка или Тракийска, или просто за протеинче.  
Млякото може да се обезмасли по два начина. Първия е, ако е издоено вечерта , се оставя да преседи цяла нощ, на сутринта се обира мазнината, тя се е отделила от горе. Другия е, млякото се вари, аз пак го оставям цяла нощ, защото купувам мляко вечер, на сутринта обирам каймака, загрявам го леко, и пак го оставям да образува каймак. От този каймак правя масло много лесно в нутрибулета, трябват му две - три минути. Слагате каймака, завъртате няколко пъти, после измивате с вода добре, като леко нарязвате с бъркалка, оставяте за ден два в хладилника и прибирате в камерата. Като се понатрупа, можете да си направите гхи. 





Няма коментари:

Публикуване на коментар