МУСАКА "ОЗОНКА"
12 БПВМ
тиквички 480 гр. 2 БВ
грах 2 по 1/3 ч.ч. 2 БВ
пипер суров 60 гр. 1/4 БВ
лук стар 100 гр. 3/4 БВ
домати консерва пасирани 200 гр. 1 БВ
картофи 360 гр. 6 БВ
кайма 360 гр. 12 БП
масло от авокадо 4 ч.л. 12 БМ
сол, черен пипер, червен пипер, чубрица, магданоз
Готвя мусаката в тенджера под налягане, но може и в обикновена.
Задуших лука в мазнината и малко вода, заедно с подправките, без червения пипер, него прибавих когато лука поомекна. Прибавих доматения сос, и започнах да накъсвам и разтривам между пръстите си каймата. Доматения сос спомага каймата да не се слепва и става на буци, и съответно така по-добре се разпределя в порциите. След като прибавих всичката кайма, разбърквах минута -две усилено, и прибавих зеленчуците. Затворих тенджерата, и след първото силно изсъскване, оставих да къкри на най-слаб котлон двадесет минути. След отваряне, прибавих още малко магданоз.
Един блок излезе 125 гр. Чудесен грамаж за такова доста оранжево ястие, а и мусаката е подходяща и за членове на семейството, които не се хранят по зоната. Сервирах с лъжица кисело мляко.
Може да се хапва така, или да се комбинира с таратор или салата.
Добър апетит :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар