"НЕКА ХРАНАТА БЪДЕ ВАШЕТО ЛЕКАРСТВО, И ЛЕКАРСТВОТО БЪДЕ ВАШАТА ХРАНА" ХИПОКРАТ

петък, 9 ноември 2018 г.

МЕНЕМЕН

КАШАРЛЪ СУДЖУКЛУ МЕНЕМЕН
МЕНЕМЕН С КАШКАВАЛ И СУДЖУК
12 БП 4,5 БВ 12 БМ

червени и зел. пресни пиперки 420гр.   1,75БВ
лук стар 315гр.                                          1,75БВ
домати външната част 240гр.                  1 БВ
яйца/белтъци 3 бр.                                    3 БП
кашкавал 180 гр.                                       6 БП
суджук 126 гр.                                           3 БП
мазнина 1 ч.л.                                            3 БМ
    
Менемен е традиционно турско ястие, много приличащо на нашия миш-маш, повече инфо можете да намерите в гугъл. Аз и майка ми бяхме на разходка в Люле Бургас, където в едно ресторантче хапнахме версията кашарлъ суджуклу менемен, т.е. менемен с кашкавал и суджук. Беше много вкусно, сервира се в тиганчето в което се е приготвяло, и традиционно се яде с хляб, който се топи в него и се хапва сладко сладко :) Освен това, докато се разхождахме, попаднахме на пазарче на селски производители, един от продавачите говореше руски, и ни разказа много за това от къде са и какво продават. Оказа се , че правят такива пазарчета в града две седмици, и после се местят в друг град, и продават продукция на малки селски производители. Имаха щанд с кашкавал, суджук, разни лукуми, козметика от роза, подправки, билки и др. Купих си суджук и кашкавал, и ви уверявам, страхотни са , особено кашкавала, възхитена съм от качеството. С тях тази вечер направих менемена.
Почистих лука и пипера, лука нарязох на колела, пипера на едро, и сварих на пара. Варенето на пара не е задължително, можете просто да ги задушите. Сварените зеленчуци нарязох на кубчета. Доматите също нарязох на кубчета. От доматите не ползвам семчестата част, само стеничките, за да не разводняват ястието. 
Суджука нарязох на дребно, и запържих в собствената му мазнина, отделената мазнина изхвърлих. Турските суджуци са доста мазни, за това предварително ги запържвам, и изхвърлям отделената мазнина. 
За тиган използвах червената кръгла тенджера на Делимано, много е удобна, в нея направо си сготвих менемена.
Кашкавала нарязах на кубчета.
Приготвих си и нарязан магданоз.
Когато всички съставки са подготвени, остава само сглобяването. В Делиманото, в което съм запържвала суджука, мазнината съм я изхвърлила, но все пак е останал аромат, слагам лука и чушките, и задушавам още малко, заедно със суджука и две ч.л. мазнина, да се омешат вкусовете. Другата мазнина смятам че идва от кашкавала и суджука. Овкусявам със сол и магданоз. Когато преценя че им е достатъчно, прибавям доматите, бъркам още няколко минути, прибавям яйцата, разбърквам и прибавям кашкавала, Няколко разбърквания кашкавала да се разтопи добре, още малко магданоз по желание, и ястието е готово.
Сервирам в затоплени чинии, като деля ястието на четири, така всяка порция е 3 БПМ 1 БВ, в този случай оставащия половин бв просто пренебрегвам. Може също така ястието да се претегли, и раздели на 12, всеки блок ще съдържа 1 БПМ 1/4 БВ, добалансирате си с необходимите БВ и готово :)





А ето и малко снимки на оригинален менемен, и снимки на пазарчето :)





Няма коментари:

Публикуване на коментар