"НЕКА ХРАНАТА БЪДЕ ВАШЕТО ЛЕКАРСТВО, И ЛЕКАРСТВОТО БЪДЕ ВАШАТА ХРАНА" ХИПОКРАТ

събота, 24 ноември 2018 г.

Пай “Мухоморка”

 ПАЙ " МУХОМОРКА"
12 БПВМ

гъби                        2 БВ
лук стар                  1 БВ
картофи                  3 БВ
нахут    240 гр        6 БВ
белтъци                  3 БП
кашкавал                4 БП
сирене                     5 БП
Зехтин                   12 БМ 
Кис.мляко 3-4 с.л. прясно мляко 2-3 с.л. бакпулвер 10гр. сол, чубрица, черен пипер, лют червен пипер, кимион на върха на ножа, магданоз.
Нахута е предварително накиснат във вода за 24 часа, мери се след накисване.
Лука, гъбите и картофите се режат на маалки кубчета. Първо запържвам в маслото лука до златисто, прибавям картофките, и запържвам още малко. Следват гъбките. Запържвам ги и тях, заедно с лука и картофките. докато не се изпари водата, и ги овкусявам с подправките. Оставям сместа да изстине.
Нахута смилам заедно с белтъците и млеката. Към него прибавям бакпулвера, натрошеното сирене, настъргания кашкавал, и изстиналите гъби, картофи и лук. Пека в голямата продълговата червена делиманска тава 21/36см на долен ред, загряла фурна, 270гр, за около 25 минути.
Готовата пита режа на 12 парчета, всяко парче е 1 БПВМ.
Моя пай приготвих с манатарки и чанушки, страхотен вкус и аромат! Определено рецептата влиза в моя топ 10 :)

  

Няма коментари:

Публикуване на коментар