ПАЙ " МУХОМОРКА"
12 БПВМ
гъби 2 БВ
лук стар 1 БВ
картофи 3 БВ
нахут 240 гр 6 БВ
белтъци 3 БП
кашкавал 4 БП
сирене 5 БП
Зехтин 12 БМ
Кис.мляко 3-4 с.л. прясно мляко 2-3 с.л. бакпулвер 10гр. сол, чубрица, черен пипер, лют червен пипер, кимион на върха на ножа, магданоз.
Нахута е предварително накиснат във вода за 24 часа, мери се след накисване.
Лука, гъбите и картофите се режат на маалки кубчета. Първо запържвам в маслото лука до златисто, прибавям картофките, и запържвам още малко. Следват гъбките. Запържвам ги и тях, заедно с лука и картофките. докато не се изпари водата, и ги овкусявам с подправките. Оставям сместа да изстине.
Нахута смилам заедно с белтъците и млеката. Към него прибавям бакпулвера, натрошеното сирене, настъргания кашкавал, и изстиналите гъби, картофи и лук. Пека в голямата продълговата червена делиманска тава 21/36см на долен ред, загряла фурна, 270гр, за около 25 минути.
Готовата пита режа на 12 парчета, всяко парче е 1 БПВМ.
Моя пай приготвих с манатарки и чанушки, страхотен вкус и аромат! Определено рецептата влиза в моя топ 10 :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар