"НЕКА ХРАНАТА БЪДЕ ВАШЕТО ЛЕКАРСТВО, И ЛЕКАРСТВОТО БЪДЕ ВАШАТА ХРАНА" ХИПОКРАТ

неделя, 11 ноември 2018 г.

ТОРТА "ЖЪЛЪДКА"
15 БПВМ

Блат:
черен боб                                             5 БВ
тиква сурова 420гр.                            3 БВ
белтъци 4 бр.                                      2 БП
какао 2 с.л.                                          1 БВ
1 к.л. канела, бакпулвер, стевия течна лукс 1,5 с.л. ванилия няколко пакетчета, щипка сол, малко от сока на зонов компот от кайсии, и черен чай

Крем:
желатин 20гр.                                        2 БП
крема сирене домашно/скир                10 БП
варена тиква 200гр.                               2 БВ
зоново сладко от кайсии 80гр.             1 БВ
петмез от агаве 2 с.л.                             2 БВ 
стевия и ванилия на вкус, малко прясно мляко

Истината е, че бях планувала тортата да бъде 12 блока, но като претеглих колко крема имам в хладилника, и за да не ми седят два блока ей така, реших оползотворя всичката крема, и добавих два непланувани блока петмез, но може би пък за това крема стана мноого вкусен.

Ще започна с блата. Реших да опитам да направя торта освен с тиква, но и с черен боб, да видим какво ще се получи :) 
Боба накиснах в гореща вода, като му сменях водата няколко пъти, за няколко часа. След като набъбне, отделяте 5 по 1/2ч.ч. за 5 БВ, черния боб е повече като грамаж за бв от белия, защото има повече фибри. Смлях го с чопър, а после, заедно с белтъците и киселото мляко, го домлях в нутрибулета. Внимавайте, мелете го на два пъти, не натоварвайте булета.
Тиквата смлях също с чопър, и смесих със смления  боб, бакпулвера, канелата, ванилията, солта и стевията. Разбърках добре, и изсипах в намаслената кръгла червена тавичка на делимано. Пекох 20 минути на 270гр, и още около десетина на 200гр. След като блата поизстина, в една купичка излях малко от един кайсиев компот, имам варени без захар, добавих малко черен чай, останал в чайничето ми от сутринта, подсладих със стевия, и с това сиропче сиропирах блата, дупчейки го с вилица, за да може да поеме, защото коричката му е твърдичка. Забравих да упомена, че го обърнах с дъното нагоре.

Крема:
При крема особеното е желатина, този път го разтворих в айран...исках в прясно мляко, но нямах, а не исках да купувам цяла кутия от магазина, която после да изхвърля. Гледах в един японски клип, там дамата разтвори желатина в прясно мляко, исках и аз така, и понеже го разтварям във вода, а после, когато прибавя този желатин към крема, много променя вкуса, и не към добро, реших да рискувам, и го разтворих в гъст айран. Втвърди се добре, загрях го в микровълновата, и го прибавих към останалите съставки. С пасатора пасирах всичко добре, докато се получи еднородна консистенция. Цвета е уникален, на рядко щастие :)))) но пък вкусно ;) В рецептата съм писала прясно мляко, защото ако имате , е по добре да разтворите желатина с прясно мляко, мисля :)

Заливам с крема блата, и оставям за няколко часа в хладилника. Когато стегне, ще залея с 8ч.л. тахан от лешници 16 БМ, хем ще закрия малко грозния цвят, хем ще бъде нещо като шоколадова заливка :)
Много ми е интересно, как ще се получи блата :)

И така, разрязох експеримента си :) много, много интересна на вкус, определено ми харесва, и ще я правя пак. Блата е малко твърд, зърнест, и много интересен. Цялата торта е доста екзотична и различна. На мен ми харесва много :)





     

Няма коментари:

Публикуване на коментар