"НЕКА ХРАНАТА БЪДЕ ВАШЕТО ЛЕКАРСТВО, И ЛЕКАРСТВОТО БЪДЕ ВАШАТА ХРАНА" ХИПОКРАТ

петък, 12 януари 2018 г.

МЪРЗЕЛИВИ СЪРМИ
23 БПВМ

кайма700гр.                                 23 БП
стар лук 400гр.                              3 БВ
праз лук 100гр.                              1 БВ
овес28гр.                                        2 БВ
картофи 200гр.                              4 БВ
нахут сварен 160гр.                       4 БВ               
кисело зеле 900гр.                         9 БВ
гхи или авокадово олио5,5ч.л.  23 БМ
чубрица, червен пипер, кимион, сол, дафинов лист, няколко скилидки чесън

Тази манджичка не беше планувана, с майка ми решихме да правим сърми, но не ни се получиха, решихме да ги направим мързеливи сърми, докато нагласяхме и зонирахме, хайде да употребим това, хайде всичката кайма, да не се чудим после какво да я правим, и напълнихме тенджерата :) Манджата стана страшно вкусна, и решихме да си я запазим, за да си я готвим пак, не е сложна, мога да зонирам нещо такова за две минути, но понякога като не се сещам какво да си направим за ядене, се ровя в блога, и така се подсещам, затова си записвам това дете на случайността, и го споделям и с вас , посетители на моя личен гримуар ;)
Овеса трябва да се накисне от предния ден. Нахута да е сварен. Всички зеленчуци накълцани на ситно. Ние я сготвихме в херметически мултикукър, което е тенджера под налягане с таймер :) Първо на програма яхния задушавам зелето в мазнината с подправките за малко, и затварям за три минути. Като падне налягането прибавям останалите продукти, разбърквам добре, и включвам още за четири минути на програма месо. Когато е готово, тегля, деля на 23, и получавам колко е за блок. В случая излезе 130гр за 1 БПВМ. 
23 блока звучат стряскащо, но вкъщи сме трима по зоната, на едно разсипване заминават десет блока, готвенето в по големи количества, ни спестява малко време от висене пред печката.

    

Няма коментари:

Публикуване на коментар