МЪРЗЕЛИВИ СЪРМИ
23 БПВМ
кайма700гр. 23 БП
стар лук 400гр. 3 БВ
праз лук 100гр. 1 БВ
овес28гр. 2 БВ
картофи 200гр. 4 БВ
нахут сварен 160гр. 4 БВ
кисело зеле 900гр. 9 БВ
гхи или авокадово олио5,5ч.л. 23 БМ
чубрица, червен пипер, кимион, сол, дафинов лист, няколко скилидки чесън
Тази манджичка не беше планувана, с майка ми решихме да правим сърми, но не ни се получиха, решихме да ги направим мързеливи сърми, докато нагласяхме и зонирахме, хайде да употребим това, хайде всичката кайма, да не се чудим после какво да я правим, и напълнихме тенджерата :) Манджата стана страшно вкусна, и решихме да си я запазим, за да си я готвим пак, не е сложна, мога да зонирам нещо такова за две минути, но понякога като не се сещам какво да си направим за ядене, се ровя в блога, и така се подсещам, затова си записвам това дете на случайността, и го споделям и с вас , посетители на моя личен гримуар ;)
Овеса трябва да се накисне от предния ден. Нахута да е сварен. Всички зеленчуци накълцани на ситно. Ние я сготвихме в херметически мултикукър, което е тенджера под налягане с таймер :) Първо на програма яхния задушавам зелето в мазнината с подправките за малко, и затварям за три минути. Като падне налягането прибавям останалите продукти, разбърквам добре, и включвам още за четири минути на програма месо. Когато е готово, тегля, деля на 23, и получавам колко е за блок. В случая излезе 130гр за 1 БПВМ.
23 блока звучат стряскащо, но вкъщи сме трима по зоната, на едно разсипване заминават десет блока, готвенето в по големи количества, ни спестява малко време от висене пред печката.
Няма коментари:
Публикуване на коментар