"НЕКА ХРАНАТА БЪДЕ ВАШЕТО ЛЕКАРСТВО, И ЛЕКАРСТВОТО БЪДЕ ВАШАТА ХРАНА" ХИПОКРАТ

петък, 19 януари 2018 г.

ОВЕСЕН СЛАДКИШ ВТОРИ ВАРИАНТ
12 БПВМ

кисело мляко 440гр.                              2 БПВМ
желатин                                                   2 БП
извара 400гр. по етикет                         8 БП
ябълка Грени Смит 250гр.                    2.5 БВ
къпини 225гр.                                        2.5 БВ
овесени трици 75гр. по етикет             5 БВ
семена от чиа 50 гр.                              10 БМ
Ванилия 7-8 пакетчета, портокалова есенци, стевия на вкус.

Реших да направя овесения сладкиш по овесената каша, но с кисело мляко, направих малко промени, увеличих блоковете, за да не свършва много бързо и вуаля, получи се много сполучлива на мой вкус рецепта, определено влиза в моя топ 10 :)  
Първо накисвам желатина в стотина милилитра студена вода. Кис.мляко и изварата минавам през булета за да стане фина сместа. Ябълката избелвам и смилам с чопъра. Плодовете са по избор, и каквото има в наличност, но е добре да са с изразени вкусове, и да имат киселинка, затова избрах Грени Смит, имам замразени вишни, следващия път ще го направя само с вишни, ще стане разкошен. Чията също не е задължителна, мисля , че двата желатина са достатъчни да стегнат сладкиша и без нея, но е много приятна в сладкиша.
Смесвам всичко, желатина загрявам в микровълновата като внимавам да не заври, прибавям и него и подслаждам със стевия. Аз ползвам стевия Лукс. Трябва сместа да е леко сладка на вкус, защото после плодовете дърпат част от сладостта. Изсипвам в тавичка, чието дъно и стени съм намазала тънко с четка с мазнина, обикновено ползвам ги, за да се отлепва по лесно сладкиша, и го слагам в хладилника да се стегне. Това е , лесно, вкусно, здравословно :) Да ви е сладко!



Няма коментари:

Публикуване на коментар