"НЕКА ХРАНАТА БЪДЕ ВАШЕТО ЛЕКАРСТВО, И ЛЕКАРСТВОТО БЪДЕ ВАШАТА ХРАНА" ХИПОКРАТ

вторник, 26 декември 2017 г.

КОЛЕДНА ПИЦА
12 БПМ  и 9 БВ

За блата:
нахут суров накиснат 280гр.                    7 БВ
белтъци 4бр.                                              2 БП
кисело мляко 5-6 с.л. пакетче бакпулвер, сол
За плънката:
зонова лютеница или дом.сос                 2 БВ
сирена различни видове                         10 БП

Нахута за блата е предварително накиснат във вода, за 24 часа. Мери се след като се е накиснал и набъбнал. Смилам го в нутрибулет или блендер, заедно с киселото мляко и белтъците. После прибавям бакпулвера и солта. Пека блата в голямата червена продълговата тава на делимано, стоун ледженд май бяха, намазана много леко с гхи, това му придава хрупкавост, фурната загрята на 270гр, без вентилатор, за около 15 минути. Блата е тънък, и се пече бързо, но е добре леко да се препече. 
Докато се пече, настъргвам на едрото ренде сирената с които разполагам. Този път имах и малко парче купешки салам, който реших да употребя, затова го нарязах на тънко, него няма да броя, той е за украса :)
Когато блата е готов, вадя тавата, превключвам фурната на грил програма, мажа блата с лютеницата, и внимателно поръсвам добре размесените сирена, като се старая да не падат много извън блата :) Отгоре наредих саламчето, поръсих смело с риган и пушен лют пипер, и сложих във фурната да се запече кашкавалчето.
Пицата се реже на 6 парчета и се сервира в порция от две парчета. Всяка порция е 4БП и 3БВ, за баланс прибавете още един БВ под формата на салата, плод, чаша вино или бира :)
П.П. Мазнините са в сирената :) и сирената правят пицата :)



  

Няма коментари:

Публикуване на коментар