"НЕКА ХРАНАТА БЪДЕ ВАШЕТО ЛЕКАРСТВО, И ЛЕКАРСТВОТО БЪДЕ ВАШАТА ХРАНА" ХИПОКРАТ

сряда, 13 декември 2017 г.

МЪФИНИ ОТ СУРОВ НАХУТ СЪС СИРЕНЕ И ИЗВАРА
 12 БПВМ
24 БР. ДВА БРОЯ 1 БПВМ

кисело мляко 220гр.                                 1 БПВ
нахут накиснат 440гр.                              11 БВ
извара 300гр.                                               5 БП
сирене 200гр.                                               4 БП
белтъци 4 бр.                                               2 БП
гхи 4 ч.л.                                                      12 БМ 
сол розова равна ч.л. пакетче бакпулвер, по желания няколко щипки сусам за поръсване 

Принципа на всички солени кексове и мъфини е един и същ - 12 БВ и 12 БП, остава да си подберете съотношение на сиренето и на изварата, което ви харесва, също и брашна , които да ви допадат и устройват. За мен суровия нахут е най-добър избор както от вкусова гледна точка, така и от инсулинова :) от всички възможни "брашна" е с най-нисък гликемичен товар, затова за мен е най добър избор. 
Това са любимите на моето семейство солени мъфини, освен пропорциите на продуктите, другото важно за тях е, че ги деля не на 12 мъфина, а на 24, пека ги на два пъти, имам две тавички със силиконови подложки за 12 мъфина всяка, и направо ги разпределям в двете тавички. Малко повече е играчката, но си заслужава. 
Искам да обърна внимание, че нахута е суров, и трябва да се накисне във вода за 24 часа, мери се след това. За да го смеля на фина каша, го разделям на две, и всяка половина меля с нутрибулета и половината от млякото и белтъците. После смесвам двете теста с останалите продукти и подправките, разпределям по формите и пека на добре загряла фурна, всяка тава за 25 мин. на 250 гр.  


Няма коментари:

Публикуване на коментар