МЪФИНИ ОТ СУРОВ НАХУТ СЪС СИРЕНЕ И ИЗВАРА
12 БПВМ
24 БР. ДВА БРОЯ 1 БПВМ
нахут накиснат 440гр. 11 БВ
извара 300гр. 5 БП
сирене 200гр. 4 БП
белтъци 4 бр. 2 БП
гхи 4 ч.л. 12 БМ
сол розова равна ч.л. пакетче бакпулвер, по желания няколко щипки сусам за поръсване
Принципа на всички солени кексове и мъфини е един и същ - 12 БВ и 12 БП, остава да си подберете съотношение на сиренето и на изварата, което ви харесва, също и брашна , които да ви допадат и устройват. За мен суровия нахут е най-добър избор както от вкусова гледна точка, така и от инсулинова :) от всички възможни "брашна" е с най-нисък гликемичен товар, затова за мен е най добър избор.
Това са любимите на моето семейство солени мъфини, освен пропорциите на продуктите, другото важно за тях е, че ги деля не на 12 мъфина, а на 24, пека ги на два пъти, имам две тавички със силиконови подложки за 12 мъфина всяка, и направо ги разпределям в двете тавички. Малко повече е играчката, но си заслужава.
Искам да обърна внимание, че нахута е суров, и трябва да се накисне във вода за 24 часа, мери се след това. За да го смеля на фина каша, го разделям на две, и всяка половина меля с нутрибулета и половината от млякото и белтъците. После смесвам двете теста с останалите продукти и подправките, разпределям по формите и пека на добре загряла фурна, всяка тава за 25 мин. на 250 гр.
Няма коментари:
Публикуване на коментар