"НЕКА ХРАНАТА БЪДЕ ВАШЕТО ЛЕКАРСТВО, И ЛЕКАРСТВОТО БЪДЕ ВАШАТА ХРАНА" ХИПОКРАТ

вторник, 29 август 2017 г.

ЗЕЛЕНЧУКОВА ПИТА
12 БПВМ

Суров нахут  накиснат 240гр.        6 БВ
тиквички 240гр.                              1 БВ
печени чушки 280гр.                      2 БВ
грах 80гр.                                         2 БВ
кисели краставички 150гр.            1 БВ
четири белтъка                               1 БП  
кайма 210гр.                                    7 БП
кашкавал 120гр.                             4 БП
масло гхи 3ч.л.                                9 БМ
сусам за поръсване 3ч.л.                3 БМ 
кисело мляко 100гр, бакпулвер, сол, чубрица и др. подправки по избор. 

За да получите 240гр. накиснат нахут, сложете около 120 гр. да се кисне във вода за една нощ.
Нахута може да се замени с брашно по ваш избор, спазвайки съответните блокове.
Каймата е от мляно месо, ако ползвате купешка, блока е 42гр.
Смлях нахута с белтъците и киселото мляко с нутрибулета, на два пъти, като не се стремя да става много фина сместа. Тиквичките, краставичките и печените чушки нарязах на малки кубчета. Кашкавала смлях с чопър. 
Смесих всички съставки, разбърках добре и пекох на силна фурна около 25 минути. Обърнах изпечената пита на решетка, с лицето на долу, защото е мека, и се опасявах да не се разкъса ако много я обръщам. 
След като изстина я опитах, не беше лоша, но и не ми направи особено впечатление, и реших да не я качвам в блога. Нарязах я на парчета и ч прибрах в хладилника, на следващия ден за следобедна грабнах едно парче и останах изненадана :) , престоялата и добре изстудена пита беше станала много вкусна :) Има ястия, които са по-вкусни когато престоят, моята пита е от тях :) затова реших да я споделя:)      


  

Няма коментари:

Публикуване на коментар