"НЕКА ХРАНАТА БЪДЕ ВАШЕТО ЛЕКАРСТВО, И ЛЕКАРСТВОТО БЪДЕ ВАШАТА ХРАНА" ХИПОКРАТ

сряда, 23 август 2017 г.

Пай с тиквички

ПАЙ С ТИКВИЧКИ И КАЙМА
14 БПВМ

Тестото:
нахут 400гр.                    10БВ
тиквички 480гр                 2 БВ
белтъци 4бр.                      2БП
кисело мляко 200гр.         1 БПВ
гхи 4ч.л.                            12 БМ

Плънката:
домати 240гр.               1 БВ
кайма 180гр.                 6 БП
яйце 1 бр.                      1 БП
кашкавал 120гр.            4 БП

Плънката:
Домата, добре е да е месест, нарязах на кубчета, кашкавала смлях на чопъра, смесих всичко с каймата и овкусих с подправки. Омесих добре с ръкавица, и понеже ми се видя малко суха, гребнах от тестото, и омесих с каймата.

Тестото:
Включих фурната да загрява на най-висока температура.
Нарязах тиквичките на ленти и после на кубчета. Пасирах в нутрибулета нахута с белтъците и киселото мляко, изсипах в купа, прибавих сол и бакпулвер, и тиквичките.
В кръгла незалепваща тава изсипах по малко от половината тесто, и пекох десетина минути.
Извадих, разпределих върху блата (най е удобно с ръка) каймата, като внимавам да не стига до стените на тавата, отгоре разпределих останалото тесто и поръсих с две ч.л. сусам.
Пекох на силна фурна още двадесетина минути, после намалих фурната и преместих пая ред нагоре, и превключих на горен реотан, до готовност. Пая се получи сочен и много вкусен.
Пая е 14 блока. Аз го нарязах на четири парчета, всяко е 3и1/4 БПВМ. Всяка четвъртина поставих върху решетка да поизстине. Чудесна порция за обяд или вечеря. Когато изстине добре, лесно може да се нареже на 12 парчета, всяко ще бъде блок и малко. Двата блока отгоре са нужни за да има достатъчно материал за тесто и плънка, разпределени на 12 могат да се пренебрегнат според мен. 



  










Няма коментари:

Публикуване на коментар