"НЕКА ХРАНАТА БЪДЕ ВАШЕТО ЛЕКАРСТВО, И ЛЕКАРСТВОТО БЪДЕ ВАШАТА ХРАНА" ХИПОКРАТ

неделя, 20 август 2017 г.

ХЛЯБ "НАХУТКА"
20 БВ

нахут 600гр.                          15 БВ 
брашно от лимец 70гр          5 БВ 
кисело мляко 350гр, белтък 1 бр, бакпулвер 1 бр, хлебна сода 1ч.л. лимонтозу 1ч.л. сол 1ч.л.

Слагате около 300гр нахут да се кисне във вода 24 часа, обема му ще се вдигне почти двойно. Суровия нахут за печива се тегли след накисването във вода. 
Нахута , киселото мляко и белтъците се пасират с пасатор и до пасират с нутрибулет. Трябва да се получи фино тесто. Добавят се останалите съставки, и се разбъркват добре. Хляба се пече в продълговата кексова форма (от по дългите) първо на 250гр. за около 30 минути, после още 10-15 минуто на 200гр, с хартия за печене.
Оставя се добре да изстине преди да се нареже. Хляба се реже на двадесет филии, като всяка е 1 БВ.
Тази рецепта е за голямо зоново семейство, ако ви е много, можете  да си направите половин доза , като го печете в късите формички.
Лимеца може да се замени със всякакво друго брашно, включително овесени трици, които бих смляла допълнително.  











Няма коментари:

Публикуване на коментар