"НЕКА ХРАНАТА БЪДЕ ВАШЕТО ЛЕКАРСТВО, И ЛЕКАРСТВОТО БЪДЕ ВАШАТА ХРАНА" ХИПОКРАТ

петък, 15 януари 2016 г.

СОЛЕН КЕКС

12 парченца, всяко по 1 БПВ


Брашно                                          12 БВ.
белтъци 6 бр.                                  3 БП.
сирене 4 блока                               4 БП. 
извара 280 гр.                                 5 БП.
кисело мляко 200гр. (не го броя)
бакпулвер, препълнена к.л. хлебна сода и равна лимонтозу в киселото мляко, сол, подправки по избор (риган, мащерка, ким, чубрица, магданоз, а може и само със сол)
вода колкото е необходимо, за да стане на гъстота като кексово тесто.

Написала съм само брашно, защото кекса може да се направи както само от брашно от нахут, така и от комбинация на нахутено, ечемичено и овесено брашна. Лятото всеки път експериментирах в съотношенията на брашната, и последно съм се спряла на комбинацията от 10 блока нахутено+2 блока ечемичено. Смяната на пропорциите прави вкуса различен, и дава възможност с една рецепта, всеки път да имам различен кекс.  
Пресявам брашната, добавям бакпулвера и подправките, разбърквам добре и прибавям киселото мляко. Белтъците разбивам с тел отделно, преди да ги прибавя. Последни прибавям сиренето и изварата, добре натрошени и водата. Разбърквам добре с телта и когато имам време оставям сместа за половин час да почине. Пека върху хартия за печене, или във форми за мъфини, на силна фурна, за около 25 минути. Не режа преди да е изстинал, за да не стане глетав.














Няма коментари:

Публикуване на коментар