дъждовен ден
помръква светлината
на слънчогледовата нива
Николина Рачева
ГРАХ С ПУЕШКО
10 БПВМ
6 БВ грах 600гр.
0,5 БВ морков 65гр.
0,5 БВ пипер пресен 120гр.
1 БВ домати пресни 340гр.
1 БВ лук стар 120гр.
1 БВ брашно 14 гр.
10 БМ зехтин 3 чл. и 1/3
1чл дом пюре, сол, джоджен, и шепа магданоз, пуешко.
Пуешкото се сварява с дафинов лист, розмарин и лук. Обикновено варя фенери или бутчета. Обезкостявам ги и отделям месото, от което после ползвам по 20 гр. за БП. Бульона презеждам. Част от него ще ползвам за граха, част за друго ястие.
В зехтина задушавам за кратко лука с подправките, прибавям пюрето, доматите и останалите зеленчуци. В последователноста на изброяването. Изсипвам граха, доливам бульон, и затварям мултикукъра. Отнема около 10 мин. да се свари граха.
Готовото ястие тегля, деля на 10, и получавам грамажа на една порция, която е 1 БВМ, балансирам с пуешко месо за да бъде пълен зонов блок.
Няма коментари:
Публикуване на коментар