"НЕКА ХРАНАТА БЪДЕ ВАШЕТО ЛЕКАРСТВО, И ЛЕКАРСТВОТО БЪДЕ ВАШАТА ХРАНА" ХИПОКРАТ

събота, 25 април 2020 г.

ПИЛЕШКИ ДЮНЕР

ПИЛЕШКИ ДЮНЕР
35 БП


Необходими продукти:
1 кг. пилешко филе 
15 гр. сол
1 с.л. суха мащерка
1/2 с.л. сумак
1/2 с.л. изот бибер
1 к.л. препълнена смлян черен пипер
1 ч.л. кимион
2 с.л. зехтин
4 с.л. кисело мляко
1 ч.л. препълнена пиперкова салца / доматено пюре
2 бр. средни глави лук

Лука настържете, и изцедете сока. За дюнера ще ви трябва само сока, останалото запазете в кутийка, и ползвайте за някоя манджичка. 
Към сока на лука прибавете млякото, зехтина и останалите подправки. Сумака и изот бибера са турски подправки, ако ги нямате, жалко, но не е фатално. Пиперковата салца е турско пюре от пипер, замества се с доматено пюре.
Нарежете филетата на по-тънки филенца. Сложете ги в купа, и ги залейте с маринатата. Разбъркайте добре, и оставете да престои в хладилник поне три часа.
Претеглете вече маринованото месо, за да разберете коло грама ще бъде за блок, защото маринатата променя грамажа. Разделете на 35 ако сте мариновали 1 кг. пилешко филе, или на вложените протеини, ако сте мариновали друг грамаж. Запишете си някъде 😀
Разстелете лист стреч фолио, и изсипете филето посредата. Оформете голям "хамбурски салам" , или бомбичка. Завържете краищата на фолиото, за да не изтича марината и филе, и да не се разпада дюнера. Поставете в найлонова торбичка, и поставете дюнера във фризера. Дюнера е готов 😋
Когато ви се прияде дюнер, просто вадите дюнера от фризера един час по-рано, за до се отпусне леко, с хубав остър нож режете възможно най-тънки филийки, направо люспи, мятате един тиган да загрява, и пържите. Внимавайте да не го препържите, месото е нарязано на тънко, и се сготвя много бързо.
Зоново изглежда така, моя дюнер излезе 35гр. за БП, за 3 блока режа 105гр, които изпържих в 1 ч.л. гхи. Готовото месо изсипах върху 2 БВ филия лимецов хляб, залях със сос от кисело мляко с копър и чесън, малко марули за разкош, и чаша бира за баланс 🍺.
Дюнера откраднах от предаването на Рафика по 24китчън, и е страахотен , не знам дали  вече някога ще си купя дюнер, моя е по-вкусен 😀😋, освен това е и зонов 😀.
За съжаление нямах доматки и други екстри заради карантината в този ден, но все ще отида до магазина, и експериментите тепърва предстоят 😀.











Няма коментари:

Публикуване на коментар