"НЕКА ХРАНАТА БЪДЕ ВАШЕТО ЛЕКАРСТВО, И ЛЕКАРСТВОТО БЪДЕ ВАШАТА ХРАНА" ХИПОКРАТ

петък, 17 април 2020 г.

Празнична баница

ПРАЗНИЧНА БАНИЦА

25 БПВМ

10 БП кайма 
4   БП сирене
5   БП кашкавал 150гр.
5   БП яйца/белтъци
1/2БПВ кисело мляко
1/2БПВ прясно мляко
24 БВ турска юфка 360гр.
45 БМ гхи

Празничната ми Великденска баница се получи страхотна, и за това реших да споделя идеята си с вас, посетители на моя зонов гримуар 😀
Първо искам да уточня някои неща по продуктите. Млечните продукти които ползвах за баницата, са нискомаслени. Този път каймата е свинска, но съм я правила и с телешка, агнешка, а също и смес. Каймата овкусявам предния ден. Турската юфка е вид турски пресни кори, печени на сач, когато имам възможност да пътувам до Турция си купувам, и си замразявам, за да имам за специални случаи. Не знам дали могат да се намерят в България, но могат да се заместят с нашите кори. 
Когато правя тази баница, блоковете й варират, според наличните ми протеини, първо приготвям протеините, изчислявам колко блока са, и според тях тегля толкова БВ кори и БМ гхи. Днес имах се  24 БП, за това тегля 24 БВ кори, по 15гр. за БВ.

Начин на приготвяне:
Каймата запържвам в намазнено тиганче, като с дървената лопатка я раздребнявам старателно.
Настъргвам сиренето и кашкавала в една купа и ги разбърквам.
В друга купа смесвам и разбивам млеката, яйцата, маслото, малко сол, малко сода или бакпулвер. Преди да изсипете маслото при млекото, си намазнете тавата.

Корите не са много, и не може да се разпростре човек в реденето. Аз редя един по-дебел слой на дъното, с яйчена смес между корите, сирена, малко кори, в средата каймата, сирена и яйца, после само яйца и сирена, като внимавам от яйцата да остане малко, за да мога да полея последния слой кори.
Ако тавата е голяма, а аз я правя в голямата правоъгална делиманска, баницата става малко по-тънка, но хрупкава.
След като я наредя, я рязрязвям на парчета, и я слагам да се пече в загрята фурна, за около 20 минути.
Готовата баница тегля, знам си тавата колко тежи, и деля на вложените блокове. Днешната се получи 50гр. за 1 БПВМ.
Много вкусна баница, жалко че е толкова червена 😀








Няма коментари:

Публикуване на коментар