"НЕКА ХРАНАТА БЪДЕ ВАШЕТО ЛЕКАРСТВО, И ЛЕКАРСТВОТО БЪДЕ ВАШАТА ХРАНА" ХИПОКРАТ

понеделник, 7 януари 2019 г.

БОНБОНИ "МИРЕЛЛА"
12 БПВМ

Необходими продукти:
протеин на прах                                        12 БП
овесени трици  6 с.л.                                  3 БВ
тъмен сироп от агаве 2 с.л.                        2 БВ
какао 2 с.л.                                                  1 БВ
фурми 6 бр.                                                 3 БВ
сушени кайсии 9 бр.                                  3 БВ
сусамов тахан "Кехайови" 6 с.л.              12 БМ
орехи 6 бр.                                                 12 БМ 

Понякога за някои рецепти, малките детайли са много важни за вкуса, за това в случая описвам и марката на продукти. Разбира се, няма нищо задължително, и всеки продукт е заменяем.
Протеина който ползвам, е суроватъчен протеин изолат без вкус. Не съм привърженик на овкусените, защото са подсладени с изкуствени подсладители, които влияят на инсулина, което за мен не е добре, но който иска, може да ползва такъв със вкус.
Сиропа от агаве който ползвам, не е никак полезен, да предупредя :) , но ползвам много малко, и много рядко,и придава страхотен вкус.
Какаото което ползвам, е на български производители, фирма Гайо, горещо го препоръчвам, страхотен аромат, продава се по био магазините.
Фурмите и кайсиите избирам сушени без захар.
Сусамовия тахан който ползвах, е на фирма Кехайови, един много ароматен тахан, и неговия вкус е водещ във вкуса на бонбоните. И с друг тахан ще се получат, но с този са разкошни :)

Начин на приготвяне:
1.Сварявам едно кафе.
2.Смесвам сухите съставки, какаото го пресявам през сито, а триците ги смилам.
3.Нарязвам на много дребно фурмите и кайсиите.
4.Смесвам агавето, тахана, плодовете и сухите съставки, и започвам да меся с ръка в ръкавица. По малко капвам от кафето колкото е необходимо да може сместа се слепне, и стане на топка. Не месете прекалено, защото ще стане лепкава, и няма да можете да я отлепите от ръкавицата.
5.Поставям тестото в хладилника да се охлажда.
6. Смилам орехите.
7.Вадя сместа, претеглям я, деля на 12 и определям колко гр. е един блок. Реших да правя от един блок два бонбона, т.е. по 20гр. на бонбон. Приготвих си купичка с вода, за да си мокря ръцете, и повиках майка ми да ми помага, аз ще оформям бонбонките, тя ще ги валя в орехите :) 
Много вкусни бонбони се получиха, опитани и оценени от не зонуващи :)
Благодаря на Мирела за страхотната идея!

            

Няма коментари:

Публикуване на коментар